Прогресивна Чапутова

 

45-літня розлучена ліберальна юристка, активістка з прав людини та захисту довкілля ще рік тому була зовсім невідома. Тепер Зузана Чапутова має шанс стати першою жінкою в кріслі президента Словаччини. В І турі виборів, у суботу, вона отримала 40,6% голосів, залишивши позаду кандидата правлячої партії "Smer — sociálna demokraciaМароша Шефчовича, який отримав 18,7 відсотка голосів.

 

 

Чапутова походить з околиць Дунайської Стреди, де переважає угорська меншина [79% в 2010 році]. Вже під час навчання вона переймалася соціально скривдженими, примушуваними й експлуатованими дітьми. Працювала в юридичному відділі міського управління в Пезіноку — 23 км від словацької столиці.

 

Зузана Чапутова оголосила війну нелегальному сміттєзвалищу, яке було поряд із земельними ділянками мешканців. Протести підтримали Європейський суд та словацький Верховний суд. За діяльність проти звалища вона стала [2016 року] другою особою із Словаччини, котра отримала Нагороду Ґолдманів, яку називають "зеленим Нобелем".

 

У 2017 році разом із громадянським об'єднанням VIA IURIS вона включилася у боротьбу проти сумнівних амністій, винесених президентом Владимиром Мечіаром. Під петицією проти амністій зібрала 76 тисяч підписів. За свідченням газети "Sme", це була найбільша така акція в історії Словаччини. Того ж року вона пішла в політику і вступила до партії "Progresívne Slovensko" [Прогресивна Словаччина, утворена 28 листопада 2017 року], де стала віце-головою. У травні минулого року оголосила, що буде балотуватися на президента.

 

Під час виборчої кампанії Зузана Чапутова заявила, що не проти одностатевих шлюбів і усиновлення ними дітей.

 


Опитування аґенції Focus (14-16 березня, 1107 респондентів) "за кого ви збираєтеся голосувати в другому турі, якщо туди вийдуть Чапутова та Шефчович"; прогноз цієї аґенції на перший тур від 27-28 лютого був: Чапутова 44,8% (результат: 40,6%), Шефчович 22,1% (результат: 18,6%), Гарабін 12,0% (результат: 14,34%).

 


Grzesiczak Łukasz
Progresywna Čaputová
Gazeta Wyborcza 18.03.2019

 

18.03.2019