Пролітаючи над замком: Золочів

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які руйнуються просто на очах, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

 

Замок у Золочеві був зведений у 1634 році як оборонна фортеця. Згодом король Польщі Ян Собеський зробив його королівською резиденцією.

 

Головним житловим приміщенням був двоповерховий ренесансний палац, де мешкала королівська родина під час відвідин Золочева.

 

Наприкінці XVII століття навпроти надбрамної вежі король побудував для своєї коханої дружини Марисеньки Китайський палац. Зараз у Китайському палаці розміщений музей східних культур.

 

 

Двір замку оточений оборонними спорудами – валами, бастіонами, ровами з мостом. Довгий час замок служив притулком для місцевого населення під час татарських набігів.

 

За Австрії фортеця стала державною в'язницею, а у 1939-му, коли Галичину окупував СРСР, тут облаштували катівні НКВС. На вшанування пам'яті тисяч закатованих тут людей поряд із замком у 1995 році збудували капличку.

 

 

Після 1953 року в Золочівському замку розмістили ПТУ. У 1986 році замок передали Львівській галереї мистецтв, яка розпочала реставрацію пам'ятки. Частково реставраційні роботи тривають і зараз. Однак замок, як музей, відкритий для відвідувачів.

 

15.03.2019