Аваков, Луценко і Матіос провели "справу податківців Клименка" до суду.

 

Правоохоронні органи передають до суду справу колишніх податківців Міністерства доходів і зборів Олександра Клименка. У справі – 1209 томів. Фіскалів, котрих два роки тому барвисто звозили гелікоптерами до Києва з різних регіонів, звинувачують у причетності до розкрадання 100 мільярдів гривень.

 

Про це повідомили під час спільної прес-конференції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Генеральний прокурор Юрій Луценко, головний військовий прокурор Анатолій Матіос та начальник департаменту захисту економіки Нацполіції Ігор Купранець. Четвірка провела фотосесії навпроти коробок із матеріалами справи.

 

 

"Професійна, компетентна робота прокурорів та оперативників Національної поліції – це приклад  того, як треба розслідувати такі важкі справи. В стислий термін і з таким результатом", – прокоментував Арсен Аваков.

 

Зі слів міністра, у справі фіґурує 52 підозрюваних.

 

"Ця справа тривала лише 9 місяців і 18 днів, але масштаби її грандіозні – не лише за сумою ймовірно розкрадених коштів, мільярдів гривень, а й доказовою базою. Ми маємо сьогодні наочний доказ того, чим займалися 500 працівників департаменту захисту економіки Нацполіції та військові прокурори, ми маємо 1209 томів доказів діяльності злочинної організації, яка систематично розкрадала Україну в часи Януковича", – повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко.

 

"Наша спільна команда – МВС і ГПУ – змогла заарештувати майна злочинців на 700 млн гривень, в тому числі 10 будинків, 20 квартир і 20 земельних ділянок, 19 нежитлових приміщень, 1000 вагонів. Це заарештоване майно сьогодні вже приносить дохід державі", – похвалився Луценко.

 

Головний військовий прокурор Анатоілй Матіос прогнозує, що суд розглядатиме справу тривалий час через велику кількість матеріалів.

 

"Думаю, ми побачимо вироки не швидко, але ті ж самі, як і щодо колишнього президента Януковича", – додав Матіос.

 

Масштабна спецоперація із затримання учасників податкових схем Януковича-Клименка проходила в травні 2017 року. До слідчих дій залучили понад 2 тисячі правоохоронців, зокрема 1700 поліцейських, а також 500 військових прокурорів.

 

У рамках кримінальних проваджень провели понад 450 одночасних обшуків на території 15 областей.

 

14.03.2019