Рада Європи закликала цофнутися з законом про державну мову.

 

Рада Європи закликає Верховну Раду відкласти ухвалення законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної" на період після виборів.

 

Про це заявила у вівторок комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Під час обговорення нового законопроекту або реформи мовної політики країни-члени Ради Європи повинні уважно дотримуватися балансу між законодавчою метою з підтримки державної мови та обов’язком захищати і підтримувати мови національних меншин та збереження культурного розмаїття", – заявила комісар РЄ.

 

"Різні лінгвістичні громади мають бути ефективно залучені до процесу опрацювання таких законів і політики, їхні думки слід належним чином узяти до уваги. У контексті виборчої кампанії такі дискусії часто поляризують, і вони не сприяють досягненню збалансованих рішень. Тому я закликаю український парламент відкласти ухвалення цього важливого законодавства на період після виборів", – закликала Міятович.

 

Між тим, Верховна Рада у вівторок розпочала посутній розгляд поправок до мовного закону у другому читанні. Згідно з інформацією видання "Сьогодні", народні депутати розглянули понад триста поправок.

 

Голова комітету з питань культури і духовності ВР Микола Княжицький висловив упевненість, що законопроект № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної" ухвалять до виборів 31 березня 2019 року.

 

"Є процедура голосування. Я вірю, що до виборів ми приймемо цей закон", – сказав Княжицький, згідно з "Еспресо".

 

До законопроекту про мову внесли загалом понад 2 тисячі правок.

 

12.03.2019