Луценко: Гладковський-син контактував із визискувачами схеми.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що син колишнього заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський дійсно підтримував контакти із учасниками махінацій, підприємствами "Укроборонпрому", викритими журналістським розслідуваням проекту Bihus.info. Водночас, Луценко має сумнів, що Гладковський-старший мав стосунок до цих махінацій, і запевнив, що Петро Порошенко дав правоохоронцям волю в здійсненні слідства.

 

Про це Луценко розповів у інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ.

 

"Моя особиста точка зору – Президент про це не знав, я бачив його реакцію. Це для нього серйозний політичний удар, і, на мій погляд, він зробив так, як зробив би будь-який керівник в будь-якій нормальній країні. Він [...] прийняв абсолютно правильне політичне рішення про відставку Гладковського. Одночасно він закликав САП і НАБУ дати об'єктивну оцінку діям цього посадовця", – прокоментував Луценко.

 

З його слів, Президент сказав Луценкові про фіґурантів скандалу: "Винен – то саджайте!".

 

Генеральний прокурор певен, що махінації стали можливими через недостатню транспарентність оборонної промисловості.

 

"Історія цієї фірми (ідеться про "Оптимумспецдеталь", – Z) практично показує ту проблему, яка є в "Укроборонпромі". А власне: пан Рогоза, який має можливість доставляти потрібні українській армії деталі та вузли з країни-агресора, не міг пробитися з поставками до підприємства "Укроборонпром". На жаль, скажу відверто, що у кожного заводу є свої "улюблені" фірми. Як, на жаль, у нас по всій країні це водиться. І навіть на конкурсах мінімальна ціна не означає перемоги. Тому, я так думаю, Рогоза знайшов свого знайомого, і він це підтверджує, що він з ним знайомий, – Віталія Жукова, у якого є однокурсник із Київського інституту міжнародних відносин – Гладковський-молодший. І Рогоза сподівався, що тепер він буде використовувати таке прізвище для того, щоб перемагати в тендерах", – пояснив Луценко.

 

Генпрокурор повідомив, що наразі правоохоронці беруться за перевірку автентичності переписки, що її приписують учасникам скандалу автори журналістського розслідування. 

 

"В рамках цієї справи ми бачимо листування Рогози і Жукова. Листування Рогози з Гладковським не існує. Принаймні, ми не встановили. Але листування Рогози і Жукова показує нам обізнаність і Жукова, і Гладковського з тим, що робить Рогоза. З точки зору людської логіки все зрозуміло: вони співучасники. З точки зору юридичної ми маємо: а) довести автентичність цієї переписки і б) отримати хоч якісь інші докази, бо просто переписка не є підставою для суду... Ми передали телефони на експертизу до уповноваженого для цього органу (Київський інститут судових експертиз). В разі підтвердження автентичності я не відкидаю, що можуть бути інші підозри", – пояснив Луценко.

 

Згідно з версією Генпрокурора, саме Андрій Рогоза є активним низовим впроваджувачем схеми, натомість екс-заступник секретаря РНБО міг про це і не знати. "У мене стійке враження, що навіть Гладковський-старший про це не знав. Це моє чисто суб'єктивне враження від спілкування з ним", – сказав він.

 

"Ключове питання було одне: чи це реальні дані у програмі? Відповісти точно на це запитання я можу лише після експертизи КНІСЕ. Але за моїми матеріалами ми бачимо, що Гладковський-молодший точно був у контакті із Рогозою і Жуковим. На мій погляд, – це моя особиста, і не юридична, а моральна оцінка, – діти керівників не мають на кілометр підходити до фінансів, що входять в коло службових обов'язків батьків. Це не перша така справа в Україні. Можливо, й не остання. Але моя позиція дуже проста: це морально неприпустимо", – зазначив Луценко.

 

Генеральний прокурор привітав новації, спрямовані на реформування "Укроборонпрому", і заявив, що то є заслугою Дениса Бігуса. 

 

11.03.2019