Порошенко запевняє, що корупція в Украні не має "політичного даху".

 

Президент Петро Порошенко запевняє, що корупція в Україні не має "політичного даху", і обіцяє, що винуватці розкрадання армії "в зубах принесуть" компенсацію за збитки, завдані державі та війську.

 

Про це Порошенко сказав в інтерв'ю українським телеканалам у четвер увечері.

 

 

"Я ще раз звернувся до керівництва правоохоронних органів щодо цього конкретного випадку. І наголосив наступне: перше – жодні посади, жодні прізвища, жодні відносини ні з ким із влади чи з опозиції не можуть бути підставою для зупинення розслідування... Причому наголошую – якщо людина винна, вона має бути у в’язниці, хто б це не був. Якщо вона не винна, у суспільства не має бути сумнівів щодо об’єктивності і неупередженості проведення розслідування компетентними правоохоронними органами", – заявив голова держави, коментуючи скандал із махінаціями у військовій промисловості.

 

Президент повідомив, що правоохоронці провели обшуки у всіх фігурантів корупційного скандалу в оборонній промисловості і подякував за таку реакцію "силовиків" на його звернення.

 

Петро Порошенко визнав, що проблема корупції в Україні існує. "Не йдеться про те, що немає корупції. Корупція є. Але йдеться про те, чи ми здатні ефективно з нею боротися, чи має корупція «політичний дах». Я наголошую – не просто не має, а політична воля Президента, яка зараз демонструється, каже, що ніхто від покарання за скоєний злочин, якщо він доведений, не захистить", – запевнив Порошенко.

 

Голова держави певен, що винуватців наздожене покарання. "Перше – гроші будуть повернуті у бюджет. У зубах принесуть, якщо взяли з бюджету гроші... Друге – буде відповідальність. Там, де це передбачено по закону. Третє – будемо робити висновки, щоб перекривати можливі шляхи корупції, як ми це робили в інших сферах", – сказав Порошенко.

 

Президент України повідомив, що державний концерн "Укроборонпром" реформують. Група компаній відбуде міжнародний аудит, ревізію контрактів на предмет прозорості і некорупційності. "Дуже важливо, щоб це робилося в координації з нашими партнерами країнами – членами НАТО", – зазначив Порошенко.

 

Склад спостереженої ради "Укроборонпрому" розширять, Президент пообіцяв залучити найавторитетніших експертів до прийняття рішень – "для того, щоб покращити менеджмент, збільшити прозорість і забезпечити нульову толерантність до корупції".

 

Що ж до аудиту, то Петро Порошенко повідомив, що уряд разом із РНБО мають розпочати процедуру підбору аудитора в короткому часі. Він припустив, що тендер на визначення аудитора може відбутися впродовж двох місяців, а сам аудит "має бути завершений у цьому році".

 

"Крім аудиту, там має бути ревізія. І ревізію мають проводити наші правоохоронні органи. І ревізію має проводити наша аудиторська служба, яка проаналізує контракти, яка буде мати доступ, в тому числі, і до таємних документів, і яка матиме можливість у випадку знайдених порушень точно їх усунути і проінформувати про це суспільство", – зазначив Порошенко.

 

08.03.2019