Заступник Помпео закликав Київ дати раду незаконному збагаченню.

 

Заступник державного секретаря США з політичних питань Девід Гейл запевнив, що Штати продовжують підтримувати Україну й покладаються на продовження демократичного розвитку держави.

 

Про це Гейл сказав на зустрічі з міністром оборони України Степаном Полтораком, повідомила прес-служба Міноборони.

 

 

"Мій головний месидж сьогодні: повна підтримка народу України у стримуванні російської агресії. Ми продовжуватимемо підтримувати всі демократичні цінності та свободи, які відстоюють сьогодні українські військові", – сказав Гейл.

 

Пан Гейл запевнив у подальшій політичній підтримці України з боку США на всіх політичних майданчиках, продовженні дій санкцій стосовно країни-агресора та подальшому наданні необхідної матеріально-технічної допомоги українському оборонному відомству.

 

Президент України Петро Порошенко на зустрічі з Гейлом подякував Сполученим Штатам за суттєве посилення українсько-американського стратегічного партнерства за минулі чотири роки, у тому числі за значне поглиблення співпраці у сфері безпеки й оборони.

 

Порошенко підкреслив важливу роль допомоги з боку США для успішної імплементації реформ та зміцнення обороноздатності України, повідомила прес-служба АП.

 

 

Голова держави обговорив із посадовцем Державного департаменту США подальші спільні кроки з метою протидії агресивним діям Росії у Чорному та Азовському морях, а також заходи у відповідь на російський збройний напад на українські кораблі.

 

Також Порошенко з Гейлом обмінялися думками про вибори в Україні, підкресливши необхідність недопущення зовнішнього втручання у демократичний виборчий процес та збереження внутрішньої стабільності в країні.

 

Програма візиту Гейла також передбачала зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом і міністром оборони Степаном Полтораком.

 

Під час переговорів із українськими посадовцями Девід Гейл особло наголосив на потребі викорінення корупції, зокрема закликав до транспарентності у військовій промисловості та до реконструкції статті Криміналнього кодексу про незаконне збагачення.

 

Як повідомило посольство США в Україні, Гейл сказав на зустрічі з Гройсманом: "Прийняття Україною західних цінностей, включаючи антикорупційну реформу, частиною якої є прийняття нового закону про незаконне збагачення та фінансування аудиту «Укроборонпрому», є правильним шляхом для процвітання та демократії".

 

Під час візиту до України Девід Гейл також відвідав низку знакових для українців місць: народний меморіал Небесній сотні на вулиці Інститутській, Залу пам’яті загиблих військовослужбовців на території Міністерства оборони, Софійський собор. 

 

Також Гейл мав зустріч із чільними кандидатами у Президенти, зокрема й із коміком Володимиром Зеленським.

 

"Я мав честь зустрічатися з кількома провідними кандидатами в президенти, серед них був і Зеленський. Не думаю, що варто ділитися конкретикою наших розмов. Але важливо сказати те, що я говорив і на зустрічах з кандидатами, – а саме, що США зацікавлені в демократичності виборчого процесу в Україні, й саме український народ має робити свої висновки", – сказав він на прес-конференції за підсумками візиту, як повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Гейл зазначив, що Штати "підтримують народ України в цьому демократичному процесі, а не якогось конкретного кандидата".

 

07.03.2019