Засідання РНБО: Порошенко виступив за міжнародний аудит оборонпрому.

 

Президент Петро Порошенко повідомив, що Україна ініціює міжнародну комплексну перевірку діяльності державного концерну "Укроборонпром".

 

Про це голова держави повідомив на засіданні Ради національної безпеки і оборони, скликаному після спалаху скандалу з махінаціями у військовому комплексі, інформує прес-служба АП.

 

"Ми ініціюємо зараз, згідно зі законом про національну безпеку, комплексний міжнародний аудит концерну «Укроборонпром». Комплексну ревізію усіх контрактів", – заявив Порошенко.

 

На думку Президента, такий підхід мав би зберегти довіру до українських безпекових інституцій і засвідчити відкритість влади.

 

"Це має бути абсолютно прозоро, забезпечувати повну довіру, в тому числі і з боку українського суспільства. Забезпечити нашим міжнародним партнерам ту інформацію, яка дозволить нам налагодити або поглибити наше співробітництво, продемонструвати повну відкритість і прозорість у питаннях реформування концерну", – додав Порошенко.

 

Також Президент запропонував розширити наглядову раду концерну "Укроборонпром". "Я пропоную негайно вирішити питання щодо розширення складу Наглядової ради концерну за рахунок міжнародних фахівців з країн-партнерів, які є членами НАТО. Нам, з урахуванням нашої подальшої інтеграції в НАТО, від наших партнерів нема чого ховати. І це пришвидшить досягнення підприємствами «Укроборонпрому» стандартів, необхідних для нашого вступу в Північноатлантичний альянс – в НАТО", – наголосив голова держави.

 

Водночас Петро Порошенко наголосив, що пропозиції виставити "Укроборонпром" для зовнішнього контролю цілковито відповідають українському законодавству. "Ще раз наголошую, що це є кроком по виконанню закону «Про національну безпеку України». Аудит «Укроборонпрому», оцінка його корпоративного управління, оновлення наглядової ради, контроль і прозорість державного оборонного замовлення – все це дозволить допомогти концерну трансформуватися і не втратити довіру партнерів, довіру інвесторів, довіру громадян", – наголосив Порошенко. 

 

Що ж до скандального розслідування, то Петро Порошенко зазначив: "Народ має знати правду. Якщо є підстави – людина має повністю відповідати. Якщо це є піар-технології… також має бути відповідна реакція", – сказав Порошенко, додавши, що в держави є всі можливості для того, щоб підготувати неупереджене розслідування, "яке точно викликає довіру". "Ми не збираємося нікого і нічого покривати", – запевнив голова держави.

 

Президент запевнив, що "ми збираємось, щоб рішучі кроки у боротьбі з корупцією, з крадіжками, іншим порушенням закону, щоб ті, хто в цьому винні, були притягнуті до відповідальності".

 

Петро Порошенко хвалиться, що досягненням минулих років стало відновлення та авторитету війська, зокрема й ціною життів, і цим здобутком неприпустимо ризикувати.

 

Голова держави закликав правоохоронні органи активно включитися у слідство.

 

06.03.2019