У Львові 2019 рік оголосили Роком Івана Левинського.

 

Сьогодні, 6 березня, виконавчий комітет Львівської міськради ухвалив рішення «Про оголошення 2019 року у Львові роком Івана Левинського». Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

 

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, протягом року у Львові відбуватиметься багато заходів, присвячених українському архітектору, підприємцю і меценату: «Майстерня міста», «Дні європейської спадщини», конференції тощо. Заходи проводитимуться за підтримки спілки архітекторів та НУ «Львівська політехніка»

 

«Іван Левинський запроектував багато будинків у Львові. Він мав своє архітектурне бюро, свою фабрику штучного каменю, кераміки, цегли. Його авторству належить, зокрема, будинок страхового товариства «Дністер» на вул. Руській, де цього року продовжуються реставраційні роботи.

 

Також Іван Левинський є автором будинку, де розташований адмінкорпус Лісотехнічного університету на вул. Чупринки та інших. Для цих будинків характерний певний архітектурний стиль, який започаткував Левинський – це західно-українська сецесія. Він також використовував елементи народного зодчества для будинків, які збудовані з каменю і цегли у Львові», – розповіла Лілія Онищенко.

 

Довідка. Іван Левинський народився 6 липня 1851 року у м. Долина. Помер 4 липня 1919 року у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі, поле № 73.

06.03.2019