Опитування "Рейтинг": Голоси Садового розподіляються між Гриценком і Порошенком.

 

Президент України Петро Порошенко та лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко все ще тримають досяжну один для одного дистанцію в конкуренції за вихід до другого туру президентських виборів – згідно з лютневим опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", за Петра Порошенка готуються проголосувати 16,6% виборців, а за Юлію Тимошенко – 16,2%. Лідером декларованих електоральних симпатій залишається Володимир Зеленський – 25,1%.

 

Про це йдеться у звіті групи "Рейтинг" за підсумками соціологічного опитування, проведеного 19–28 лютого. Результати подано в перерахунку на тих респондентів, які визначилися і мають намір голосувати.

 

 

Найближчим до трійки є Юрій Бойко від партії "За життя" – 11,3%. Вслід за ним іде голова "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко – 7,7%. Далі – Олег Ляшко, Радикальна партія (5,6%).

 

На момент проведення соцопитування лідер "Самопомочі" Андрій Садовий залишався в гонці, його хотіли підтримати 3%. За висуванця партії "Наші" та екс-голову СБУ Ігоря Смешка проголосувало би по 2,5%. 

 

Майже по 2% набирають Олександр Шевченко, Руслан Кошулинський і Олександр Вілкул.  

 

Група "Рейтинг" констатує: за останній місяць зріс рейтинг Зеленського (+3%), Порошенка (+2%) та Бойка (+1%), натомість зменшився у Тимошенко (-3%). Електоральні показники інших кандидатів не зазнали відчутних змін. "Водночас протягом останнього місяця відчутно зросла частка респондентів, які не визначилися з вибором (з 15 до 25%)", – зауважили соціологи.

 

 

 

Володимир Зеленський має відносно кращі електоральні позиції серед виборців Півдня та Сходу, він є лідером електоральних рейтингів у містах України. Порошенко лідирує на Заході країни. Тимошенко ж зберігає найкращі позиції в Центрі, де ділить першість із Зеленським.

 

Доволі цікавими є показники вірогідного перетікання голосів, зокрема для потенціалу зростання Гриценка за рахунок виборців Андрія Садового. У лютому, коли респондентів запитували про ймовірний альтернативний вибір, виборці Садового найбільше тяжіли до підтримки Гриценка та Порошенка – 18% і 16%.

 

При цім електорат Зеленського залишається загадковим. Зе-кандидат виглядає найпривабливішим для симпатиків Євгена Мураєва та Олександра Шевченка. При тім самі виборці "слуги народу" більшою мірою схиляються до Юлії Тимошенко.

 

04.03.2019