На виборах мера Ґданська перемогла виконувачка обов’язків міського голови.

Позачергові вибори відбулися через вбивство попереднього мера Павла Адамовича.

 

                                     Алєксандра Дулькєвич

 

На дострокових виборах мера Ґданська, які відбулися у неділю, третього березня, перемогла виконувачка обов'язків міського голови Алєксандра Дулькєвич (Aleksandra Dulkiewicz). За даними міської виборчої комісії, 39-літню колишню заступницю мера з питань економічної політики підтримало 82,22% виборців. Про це повідомило Polskie Radio 24 з покликом на інформацію з Twitter речниці виборчої комісії Маґдалени Скорупки-Качамарек (Magdalena Skorupka-Kaczamarek).

 

Алєксандра Дулькєвич перемогла у першому турі 51-річного режисера документальних фільмів Ґжеґожа Брауна (Grzegorz Braun) і 46-річного католицького активіста і будівельного підприємця Марка Скібу (Marek Skiba). Перший стартував у компанії з власним виборчим штабом і здобув підтримку 11,86% ґданців. Другого висунув комітет виборців «Відповідальний Ґданськ» (Odpowiedzialni Gdańsk), за нього проголосувало 5,92%. Загалом у виборах взяли участь 170 028 ґданців і ґданчанок, а це 48,67% тамтешнього електорату.

 

Нагадаємо, що з 1998 року мером Ґданська був Павел Адамович. Торік у листопаді його переобрали на новий термін. 14 січня Адамович трагічно загинув унаслідок важких ножових ран, завданих йому мешканцем міста під час фіналу доброчинної акції «Великий оркестр святкової допомоги». 13 січня 2019 року нападник Стефан Вілмонт вибіг на сцену і кілька разів ударив ножем мера Ґданська. Нападник нібито мстив за безпідставний термін у в’язниці.

 

Алєксандра Дулькєвич була заступницею Павла Адамовича у 2017–2019 роках. Загалом її досвід роботи в органах місцевого самоврядування налічує 13 років.

04.03.2019