Варфоломій відкинув ідею всеправославної дискусії про українську автокефалію.

 

Вселенський патріарх Варфоломій відмовився зібрати собор предстоятелів православних Церков для обговорення автокефалії Православної Церкви України, запропонований для скликання Російською Церквою.

 

Про це йдеться в листі Варфоломія на адресу предстоятеля Антіохійської Православної Церкви, котрий цитує сайт російського православ'я.

 

Патріарх Константинопольський зазначив, що має сумнів у бажанні апелянтів налагодити Всеправославний собор. "Ми вас інформуємо, що після того, коли чотири православні Церкви з церковної і богословської точки зору без причини відмовилися бути присутніми в справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня Церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозну підставу утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть не згодні один з одним", – відрізав Варфоломій.

 

Патріарх нагадує у листі, що антіохійська, а також російська, болгарська і грузинська Церкви проігнорували Всеправославний собор на Криті в 2016 році, а відтак це позбавляє ці Церкви морального права вимагати всеправославних обговорень.

 

"Велика Свята Церква Христова, зважаючи на любов і самопожертву, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу серед мільйонів віруючих, які перебували поза канонічною Церквою несправедливо, слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією Церкву України", – зазначено в листі.

 

04.03.2019