Помер Василь Портяк, автор сценаріїв "Атентату" і "Нескореного".

 

2 березня на 67 році життя помер український письменник, автор сценаріїв до фільмів "Атентат. Осіннє вбивство в Мюнхені", "Нескорений", "Залізна сотня" Василь Портяк.

 

 

 

Про смерть Портяка повідомляє Національна спілка кінематографістів України. 

 

Пан Василь тривалий час потерпав від важкої хвороби, мав проблеми зі серцем. 27 лютого близькі опублікували на персональній сторінці Портяка у Facebook нотатку, в котрій повідомили про критичний стан пана Василя "з недобрими, серйозними підозрами лікарів".

 

Василь Портяк народився 31 березня 1952 року у Кривопіллі на Івано-Франківщині.

 

Вчився на журналіста (у 1977 році закінчив Шевченковий університет у Києві). У 1980-му у львівському журналі "Жовтень" опублікував свою першу новелу "Мицьо і Вовчук". У 1983 році видав першу збірку – "Крислачі", після котрої дістав запрошення працювати редактором у видавництво "Молодь".

 

У 1984-1986 роках навчався у Москві на вищих курсах режисерів і сценаристів.

 

Автор оповідань, новел, кіносценаріїв. Твори Портяка ввійшли до антологій "Десять українських прозаїків", "Українська мала проза XX століття".

 

Фільмографія (сценарист):

1990 — "Меланхолійний вальс";

1991 — "Нам дзвони не грали, коли ми вмирали";

1992 — "Вишневі ночі";

1993 — "Білий пудель", "Чия правда, чия кривда";

1995 — "Атентат. Осіннє вбивство в Мюнхені";

2000 — "Нескорений";

2004 — "Залізна сотня" (у співавторстві).

 

Василя Портяка поховають у понеділок, 4 березня, у Фастові.

 

"Василь Портяк умів побачити в історії, великій історії серце, велике серце людини – її ніжність, її гнів, її розпуку. Його герої – це не функції держави чи суспільства, не гвинтики історичного процесу. Вони прекрасні у своєму прагненні відчувати світ, будувати світ на основах моралі, отого стрижня, який сидить в людині і який нікому й нічому не вдасться притлумити чи понищити".

З некролога Спілки кінематографістів

 

03.03.2019