Луценко анонсував підозру учасникам скандалу довкола "Укроборонпрому".

 

Генеральна прокуратура України за декілька днів оголосить підозри окремим фіґурантам корупційного скандалу в оборонній промисловості, викритих у журналістському розслідуванні Bihus.info.

 

Про це повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

 

"Планую наступного тижня пред’явити підозру всім винним і, власне, показати суспільству, що ця фірма, як і десятки до неї, будуть відповідати згідно з чинним законодавством", – оголосив Луценко.

 

Відповідаючи на уточнювальне запитання, Генпрокурор повідомив, що прокуратура наразі не має претензій до керівництва "Укроборонпрому". "Ні. Підозра буде вручена тому підприємству, яке переводило зароблені кошти в готівку, не сплачуючи при цьому жодних податків. Власне, це підприємство буде предметом підозри чи суб’єктом підозри", – уточнив Луценко.

 

Генеральний прокурор розтлумачив: якщо до схеми й залучено високопосадовців (а журналісти пов'язують махінації з заступником секретаря РНБО Олегом Гладковським), то розслідування таких злочинів належить до компетенції Національного антикорупційного бюро. "Ми свою роботу зробимо наступного тижня і, можливо, протягом наступних десяти днів. Чи зроблять це наші колеги? Можливо, раніше, можливо, пізніше зроблять", – зазначив Генпрокурор.

 

"Так, я не буду говорити, що це звичайна справа, бо тут фігурує син одного з високопосадовців РНБО України. Чи міг він впливати на ці заводи? За службовими обов’язками – ні. Чи впливав – нехай скаже НАБУ. Це їхня підслідність, і всі мають бути рівними перед законом, в тому числі ці достойники", – сказав очільник ГПУ.

 

Юрій Луценко додав, що НАБУ вже понад два роки розслідує кримінальне провадження проти фіґурантів цього ж розслідування. "Ще в 2017 році Генеральна прокуратура України дізналася про одного громадянина, який займається поставками запасних частин для підприємств оборонпрому, але паралельно готує не тільки певні фінансові оборудки, а й чисті шахрайства", – зазначив Луценко. Генпрокурор повідомив, що цього тижня над одним із фіґурантів справи (Андрієм Рогозою) був суд за іншим кримінальним провадженням. "Але суспільства це не цікавить, – обурився Юрій Луценко, – як і журналістів, які шукають сенсацій".

 

Генеральний прокурор стверджує, що в Україні розслідують десятки подібних кримінальних справ, і вони подібні між собою. Якісь схеми спричинені тим, що Україна не має власного виробництва окремих комплектуючих, а "тому, звичайно, наш оборонний комплекс потребує запасних частин з Росії і з колишніх країн Варшавського договору".

 

Юрій Луценко сказав, що він не вважає контрабанду аморальною, якщо вона йде на користь армії, але "неприйнятним і абсолютно аморальним вважаю наживатися на такому бізнесі". "Є жирування, є просто викачування грошей – і ми стараємося цього не допустити", – виправдовується Генпрокурор.

 

"В чому власне скандал? Прокурори завжди запізнюються від журналістів і політиків. Коли ми виходимо на фінішну пряму, як правило, журналісти про це дізнаються і стараються, особливо в виборчий період, видати з цього сенсацію... З моєї точки зору, тут немає сенсації. Є лише аморальна поведінка певного кола бізнесменів, які пробували безпринципно заробити на українській армії, за що і будуть покарані", – резюмував Луценко.

 

01.03.2019