НСТУ зрезиґнувала з участі в "Євробаченні-2019".

 

Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовилася від участі у міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2019" через небажання визначати конкурсанта від України в "ручний" спосіб.

 

Про це повідомив голова правління НСТУ Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook.

 

 

Перед оголошенням рішення про резиґнацію з цьогорічного конкурсу НСТУ шукала згоди серед виконавців, котрі зайняли на українському відборі друге та третє місця слідом за співчкою Maruv, однак вони відмовилися.

 

"Альтернативним способом визначення представника від України на "Євробачення-2019" правила визнають його безпосереднє призначення мовником. Тобто Суспільний мовник міг би обрати будь-якого виконавця не з числа учасників Національного відбору. Проте від такої альтернативи Суспільний мовник відмовляється, адже з повагою ставиться до вибору глядачів у національному відборі", – зважили в НСТУ.

 

"У ситуації з непідписанням договору про участь у "Євробаченні" з переможцем телерадіокомпанія почергово звернулась до фіналістів, що посіли друге та третє місце за результатами національного відбору. Гурти Freedom Jazz та Kazka також відмовились від участі у Євробаченні-2019", – констатує UA:Перший.

 

Аласанія від імені НСТУ нагадав про те, що співачка Maruv відмовилася прийняти умови договору на представлення України на пісенному конкурсі, котрі, зокрема, передбачали відмову від виступів у Росії та узгодження публічних виступів і інтерв'ю.

 

"Пісенний конкурс – це можливість для кожної країни заявити про себе на міжнародній арені, а для кожного виконавця – виступити амбасадором своєї країни та здобути прихильників у всьому світі, – зазначає НСТУ. – Але національний відбір 2019 року виявив та привернув увагу нашого суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні: зв’язків артистів із шоу-бізнесом на території держави-агресора, які і на 5-му році воєнного конфлікту все ще залишаються дуже тісними. Для частини суспільства цей факт є прийнятним, у іншої частини викликає обурення і несприйняття".

 

UA:Перший звернув увагу на те, що закони України не пропонують жодних обмежень щодо роботи виконавців та артистів на території Російської Федерації, "попри великий суспільний запит".

 

"У ситуації, що виникла, дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитись від участі в міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2019", – йдеться у повідомленні.

 

НСТУ закликала "започаткувати суспільний діалог у форматі ток-шоу, форумів та обговорень за участі провідних експертів сфери для формулювання позиції українського суспільства щодо цієї проблеми, а також напрацювання пропозицій до проекту закону України, що міг би врегулювати ситуацію зі співпрацею українських артистів з державою-агресором на майбутнє".

 

27.02.2019