У ЄУ відтепер заборонено маркування «біо» для худоби, забитої без наркозу.

Таке рішення ухвалив суд Європейської Унії.

 

 

Про рішення, що після забою, скоєного без попереднього наркозу, м'ясу худоби не можна привласнювати маркування «біо», суд Євроунії повідомив на своєму сайті у вівторок, 26 лютого. «Продукція з маркуванням "біо" повинна відповідати найсуворішим сільськогосподарським нормам ЄУ, в тому числі в сфері охорони тварин», – наголошено в документі.

 

Водночас у рішенні суду зазначено, що ритуальний забій без наркозу дозволений в ЄУ як виняток для того, щоб «гарантувати свободу віросповідання». При цьому суд Євроунії вказує на те, що цей спосіб не може «пом'якшити біль, стрес і страждання тварини так само ефективно, як у випадку зі застосуванням наркозу».

 

У 2012 році французьке об'єднання «Допомога забійним тваринам" (Oeuvre d'Assistance aux Bêtes d'Abattoirs – OABA) звернулося в Міністерство сільського господарства країни з вимогою заборонити маркування «біо» для позначених як «халяльні» (здійснені за правилами шаріату, – Z) рубаних шницлів, зроблених з маржини, забитої без наркозу. Французьке аграрне відомство пішло назустріч захисникам тварин, проте компанія, яка відповідає за присвоєння маркування, відмовилася запроваджувати заборону. Коли ж OABA подало скаргу на компанію, то французький суд відхилив її.

 

Тоді OABA звернулося до іншого суду, який, своєю чергою, відправив запит до суду ЄУ, оскільки маркування «біо» присвоюють продукції, яка відповідає вимогам директиви Європейської Унії про біопродукти. Вона, зокрема, забороняє використання хімічних добрив, генних технологій і більшості харчових добавок, а також вимагає  правильного догляду за тваринами, які отримують екологічно чисті корми.

26.02.2019