Суд узяв під арешт колишнього начальника Генштабу.

 

Печерський суд Києва вночі на вівторок ухвалив рішення взяти під варту терміном до 27 березня 2019 року колишнього начальника Генерального штабу Збройних Сил України Володимира Заману, підозрюваного в державній зраді. Інкримінована Замані стаття не передбачає альтернативного запобіжного заходу у вигляді грошової застави.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Розглянувши клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою ... суд ухвалив клопотання прокурора задовольнити і застосувати щодо Замани Володимира Михайловича запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Термін утримання під вартою обчислювати до 27.03.2019 року", – зачитав слідчий суддя.

 

Наразі суд оголосив тільки резолютивну частину ухвали – повний текст зачитають 1 березня.

 

Володимир Замана під час суду висловив подив через висунуті підозри, зокрема щодо змови з колишнім президентом України Віктором Януковичем. 

 

"Я військовик, я не політик. Ознайомився з матеріалами обвинувачення і хочу сказати, що все перекрутили", – сказав Замана.

 

Колишній військовий начальник звернув увагу на те, що всі свідки в справі – це особи, звільнені ним через неналежне виконання посадових обов'язків.

 

Замана сказав, що бачився з Януковичем тільки в офіційних обставинах, відтак про змову не може йтися. "Після того, як я відмовився вводити війська [на Майдан], він звільнив мене", – додав екс-начальник Генштабу.

 

"Може, ви і нормальні люди, але на біле говорите чорне... сфабрикували дурницю", – сказав Замана, звертаючись до представників держобвинувачення.

 

Екс-начальник Генштабу запевнив, що він готовий пояснити необхідність ухвалених ним рішень і потребу скорочень. "Я буду боротися, яке б рішення суд не ухвалив... Але це – нахабна брехня", – додав екс-начальник Генштабу.

 

25 лютого українські правоохоронці затримали Володимира Заману і повідомили йому підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

 

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на брифінгу поінформував, що під час виконання протиправних рішень начальником Генштабу Володимиром Заманою у 2013 році скорочено майже 17 тис. осіб, зокрема понад 14 тис. військовослужбовців, розформовано понад 70 військових частин, об'єднань переважно бойового і оперативного забезпечення, а також навчальних центрів і територіальних центрів комплектації.

 

Зі слів Матіоса, внаслідок особисто підписаних Заманою директив зі ЗСУ мали скоротити більше військовиків (на понад 4 тисячі), ніж передбачав закон України про чисельність армії в 2012 році. Також за розпорядженням Замани розформували зенітні ракетні дивізіони, на озброєнні яких перебували ЗРК С-300В, 19 авіаційних в/ч і установ, а 114-а бригаду тактичної авіації переформатували в ескадрилью.

 

Також у липні 2012 року Володимир Замана видав директиву про оперативне підпорядкування командуванню Військово-морських сил військових частин Повітряних сил Збройних Сил України, відтак із вересня 2012 року в оперативне підпорядкування ВМС увійшли управління тактичної групи "Крим" з підлеглими військовими частинами, в тому числі 204-а бригада тактичної авіації. Зі слів Матіоса, це "створило значні переваги Чорноморського флоту Російської Федерації в контролі і блокуванні дислокованих в Криму підрозділів Збройних Сил України в разі прихованої гібридної або відкритої агресії проти України з метою анексії території Криму".

 

26.02.2019