Колишнього начальника Генштабу затримали за підозрою в державній зраді.

 

Колишньому начальнику Генерального штабу Збройних Сил України Володимиру Замані оголосили про підозру у вчиненні державної зради. Заману підозрюють у знищенні української обороноздатності у змові з колишнім президентом Віктором Януковичем.

 

Про це повідомив на брифінґу в Києві головний військовий прокурор Анатолій Матіос, інформує аґенція УНІАН.

 

"Заману підозрюють у вчиненні злочину за ч. 1 статті 111 ККУ (державна зрада) в редакції від 2001 року, в 2015 році редакція цієї статті була змінена з санкцією на важчу", – відзвітувався Матіос.

 

Зокрема, Замана, перебуваючи на посаді начальника Генштабу, розформував зенітно-ракетні дивізіони та авіаційні військові частини, позбавивши Україну системи протиповітряної оборони.

 

"У період перебування на посаді начальника Генерального штабу були розформовані зенітно-ракетні дивізіони, на озброєнні яких перебували ЗРК С-300В, у тому числі 874-й зенітний ракетний дивізіон, 137-ма зенітна ракетна бригада, 5001-й зенітний ракетний дивізіон, 281-й зенітний ракетний дивізіон 208-ї зенітної ракетної бригади, 19 авіаційних військових частин, а також 114 бригада тактичної авіації була переформатована з бригади в ескадрилью", – заявив він.

 

Відтак, розформування цих військових частин і підрозділів фактично позбавило ППО всю державу, у тому числі Військово-повітряні сили, які є основною ударною силою у будь-яких військових конфліктах.

 

Як повідомив на своїй сторінці у Facebook Генеральний прокурор України Юрій Луценко, у 2012-2014 роках Замана особисто скоротив склад ЗСУ більше, ніж передбачалося законом, розформував 70 військових частин і з’єднань, в тому числі зенітні ракетні бригади і дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації звів до ескадрильї.

 

"В ці роки відбулося знищення військових комісаріатів, що заблокувало мобілізацію в 2014 році. Реформа структури ЗСУ фактично готувала анексію Криму та "Новоросії", – додав Генпрокурор.

 

Також Замана видав директиву, якою "підпорядкував керівнику Військово-морських сил (майбутньому зраднику адміралу Юрію Ільїну) всі частини тактичної групи "Крим" ЗСУ, що фактично паралізувало опір українських військовослужбовців у час російської агресії", – зазначив Луценко.

 

Прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган поінформувала, що Замані інкриміновано вчинення державної зради за попередньою змовою із екс-президентом України Віктором Януковичем.

 

Сам Володимир Замана пов'язує звинувачення з критикою влади з його боку.

 

 

"Якщо б я не виступав проти боягузтва керівництва держави на момент анексії Криму, не критикував їх... Якщо б я не критикував цю владу, яка прийшла сьогодні (вона не те щось робить, не за те на Майдані люди стояли), то мене б ніхто не чіпав", – сказав Замана перед судовим засіданням щодо обрання запобіжного заходу у Печерському суді Києва.

 

Екс-начальник Генштабу ЗСУ зазначив, що він "нікуди не тікав" і "намагався змусити керівництво держави ввести воєнний стан". "Пройшло 5 років – починають розбиратися", – констатував Замана.

 

Коментуючи закиди про розформування понад 70 військових частин і з’єднань переважно бойового та оперативного забезпечення, екс-начальник Генштабу відповів: "Я закривав все те, що не потрібне було Збройним силам". З його слів, ішлося про "оркестри, всілякі допоміжні і так далі, які баластом висіли на Збройних силах", сказав підозрюваний.


Володимир Замана очолював Генеральний штаб ЗСУ у 2012-2014 роках. Президент Янукович звільнив його 19 лютого 2014 року, в розпал штурму Майдану. Вважали, що Заману звільнили через відмову використати армію проти майданівців.

 

25.02.2019