Турчинов: Ми були настільки слабкі, що Янукович міг всидіти в Харкові.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони, колишній голова Верховної Ради та в.о. Президента України Олександр Турчинов уперше визнав, що український парламент не мав достатньо правових підстав для відсторонення Віктора Януковича з посади Президента, однак керувався засадами верховенства права та міркуваннями державної безпеки.

 

Про це Турчинов сказав у інтерв'ю виданню Цензор.НЕТ, присвяченому п'ятій річниці завершення Революції гідності.

 

 

"Інакшого вибору в нас не було. Альтернатива була – розпад країни. Відкрита фаза аґресії, окупація Криму, почалася 20-го, коли на Майдані лилася кров. А вже 27-го вони перейшли до відкритої фази окупації і захопили спецназом парламент і кабмін АРК", – нагадав Турчинов.

 

Секретар РНБО повідомив: перш ніж парламент відсторонив Віктора Януковича 23 лютого, представники апарату ВР доносили до Турчинова інформацію про те, що підстав для оголошення відставки Президента нема.

 

"Дійсно, в Конституції законодавець не передбачив утечі Президента. Я думаю, що і в Конституціях інших країн навряд чи є пункт про те, що треба робити, якщо президент утік... Я взяв Конституцію. Думаю: ну не може Конституція не передбачати права захищати свою країну, а порушувати Конституцію неправильно. Я відкрив главу про повноваження парламенту і знайшов текст присяги народного депутата. Там є слова: "всіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України". Я кажу: "От бачите! А ви кажете: не конституційно... Ми зараз всіма силами і можливостями захищаємо свою країну. Чисто конституційний підхід", – розповів Турчинов.

 

Зі слів тодішнього в.о. голови держави, леґітимність нової влади визначило те, що на той момент жодні державні інституції вже не працювали, всі усвідомлювали, що державний апарат розвалився. Визначальним фактором переходу влади стала поява нової парламентської більшості.

 

Водночас Турчинов зізнався, що на момент початку штурму Майдану 18 лютого парламентської більшості не те що не існувало, а навіть "майданівські" партії значно поріділи. "Ви ж розумієте, за добу до того (до першого засідання ВР 20 лютого, котре постановило відкликати силові структури з центру Києва в місця постійної дислокації, – Z). Ми втратили багатьох депутатів, котрі втекли із опозиційних фракцій, коли ніхто не вірив, що Майдан вистоїть і переможе", – розповів Турчинов.

 

Мобілізація депутатського корпусу тривала впродовж цілого 20 лютого, аж ввечері вдалося зібрати кворум. "Хочу чесно сказати, була спокуса проголосувати руками – так, як робили "регіонали", щоб не рахувати голосів, щоби приховати, що не вистачає голосів. Та, ви знаєте, Бог, напевне, відвів", – зізнався секретар Радбезу. 

 

Майданівські фракції усвідомлювали, що втрата крихкої більшості автоматично означатиме шлях до реваншу. "Будь-який вихід за рамки Конституції і закону вів би до безладу і відкрив би шлях Росії до силової реставрації маріонеткового режиму Янукувича. Була потрібна влада, котру визнають не лише на майданівських барикадах, а котру сприйме країна і визнають у світі", – пояснив екс-спікер парламенту.

 

 

Зі слів Олександра Турчинова, критичною датою було 22 лютого – наступний день після втечі Януковича, коли в Харкові мав відбутися "з'їзд депутатів усіх рівнів Півдня і Сходу". "Була реальна небезпека прийняття рішення про те, що леґітимна виконавча влада переноситься до Харкова, і це прямий шлях до розколу України. Мені було зрозуміло, що якщо ми проявимо слабкість, нерішучість, якщо ми виявимо нездатність діяти, Янукович швидко відновить сили, переманить тих, хто вагається, створить новий центр влади, і при підтримці Путіна перейде у наступ", – розповів Турчинов.

 

Після п'яти років Турчинов визнав: тодішній парламент не був таким сильним, як здавалося. "Мало хто тоді знав, наскільки ми слабкі. Якби парламент не прийняв рішення і переговори затягнулися, Янукович міг би втриматися в Харкові, очоливши проросійські сили при повній підтримці Москви. Виникло би два полюси умовно-леґітимної влади, що поставило б під удар цілісність усієї країни", – розповів Турчинов.

 

Турчинов заявив: силові структури визнали його леґітимність як головнокомандувача після того, як він став спікером Верховної Ради у правовому полі Конституції (редакції 2004 року). "Я телефонував, ставив завдання, і ніхто не поставив мого права під сумнів", – розповів він. Зокрема, екс-спікер підтвердив інформацію, що він давав команди тодішньому голові Прикордонної служби Миколі Литвину, коли йшлося про потребу унеможливити виїзд Віктора Януковича за межі кордону.

 

Відповідаючи на питання про те, чому ж Віктор Янукович таки не виступив на з'їзді в Харкові, Олександр Турчинов сказав: "Це був би найнебезпечніший сценарій, котрий загрожував цілісності всієї країни. Такий сценарій відкрив би прямий шлях танкам Путіна на Київ. І Путін би заявив, що вони на прохання Януковича заходять, щоби врятувати українців від хаосу і безвладдя", – певен Турчинов.

 

На погляд секретаря РНБО, план Путіна зазнав поразки з чотирьох причин: по-перше, сили Майдану були дуже мобілізованими й відчайдушними після загибелі Небесної сотні. По-друге, тодішній Верховній Раді вдалося миттєво ліквідувати безвладдя і перезавантажити систему. По-третє, сама втеча Януковича стала символом тотальної втрати ним контролю і в очах всієї вертикалі, і в очах громадян України. Ну й по-четверте, Росія стрималася від відкритої аґресії за "харківським планом" через те, що була певна: становище й саме дуже швидко завалиться. "Росіяни недооцінили сили Майдану і переоцінили свій вплив", – резюмував Турчинов.

 

25.02.2019