НАБУ передало справу проти Омеляна до суду.

 

Національне антикорупційне бюро України скерувало до суду обвинувальний акт стосовно міністра інфраструктури України Володимира Омеляна. Чиновнику інкримінують незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації (ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу України). Справу скеровано до Солом’янського суду Києва.

 

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

 

"Як встановило слідство, у 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами, та вартість яких значно перевищує його законні доходи. Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тис. дол. США та 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4,23 млн грн. 

 

Крім того, детективи НАБУ встановили факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016 — понад 8,024 млн грн", – повідомило НАБУ.

 

Бюро вважає, що у декларації за обидва роки посадовець умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, "фактичним власником якого, за версією слідства, він є, та який перебував у його володінні й користуванні". Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини.

 

Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

 

Сам Володимир Омелян написав у Facebook, що справа НАБУ щодо нього – то "сміх і гріх" (уточнив: "сміх – мій, гріх – ваш").

 

"Кошти, витрачені НАБУ на «справу Омеляна», перевищують те, що вони вважають за «незаконне збагачення», в рази. Хлопці, вас дійсно створювали і навчали заради того, щоб ви бігали в пошуках уявних злочинців замість того, щоб боротися із корупцією реальною?!. Ви можете дискредитувати мене особисто, але дискредитуєте НАБУ як інституцію набагато сильніше", – прокоментував Омелян.

 

23.02.2019