Порошенко: ЛИТПОЛУКРБРИГ – перша ластівка на шляху до НАТО.

 

Президент України Петро Порошенко разом із президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Далею Грібаускайте відвідали штаб-квартиру спільної українсько-польсько-литовської бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького в Любліні. Голова держави сказав: ЛИТПОЛУКРБРИГ можна сприймати як першу ластівку перед вступом до НАТО.

 

Про це повідомила прес-служба Адміністрації Президента.

 

 

"Як і 450 років тому, коли в Любліні була укладена Люблінська унія, Люблін є символом потужного союзу Литви, Польщі й України. І дуже символічно, що сьогодні в цей день президенти Литви, Польщі й України разом зустрічають парад, приймають доповіді від керівництва литовсько-польсько-української бригади. Ви знаєте, серце тремтить", – сказав Порошенко під час спільного брифінгу з президентами Литви та Польщі.

 

"Ми бачимо абсолютно боєздатний підрозділ справжнього бойового братерства... Сьогодні наша бригада – це перша ластівка, коли ми робимо зміни і модернізацію наших Збройних сил згідно зі стандартами НАТО", – сказав Президент, додавши, що військовики діляться бойовим досвідом, "і це є зміцнення бойових спроможностей Збройних сил для надання відсічі агресору".

 

 

"Я вірю, що діяльність бригади, яка вже досягла бойової готовності, стане достойним внеском у забезпечення безпеки нашого регіону", – додав він.

 

Президент перелічив низку кроків, котрі Україні слід виконати для вступу в НАТО, однак також чекає жестів і з боку Альянсу. "Конкретний крок, якого ми чекаємо з боку керівництва НАТО і країн-членів, і я відчув і почув це під час останньої Північноатлантичної Ради – це надання Україні Плану дій щодо набуття членства в Північноатлантичному Альянсі. І визначення конкретної дати, коли Україна може стати вже 31-м членом НАТО", – сказав Порошенко.

 

 

Президент Польщі Анджей Дуда наголосив на важливості військової співпраці поляків, українців та литовців в рамках цієї спільної міжнародної військової частини. "Ми сильні, коли ми разом", – підкреслив Дуда.

 

Анджей Дуда також зазначив, що 2019 рік стане дуже активним для військових бригади – заплановані багатонаціональні військові спільні навчання з американськими та канадськими військовими із залученням військових з Грузії та Молдови.

 

Президент Польщі наголосив на важливості для його країни співробітництва з Україною як "великим сусідом Польщі, яка має амбіцію стати членом НАТО" та звернув увагу на важливість реального бойового досвіду українських військових для тренування та вишкілу всієї бригади.

 

"Від 2014 року Україна перебуває у важкій ситуації, вона є окупованою Росією. Українські солдати справді борються. Вони мають воєнний досвід не з теорії. Це солдати, які брали участь в регулярній війні, і вони мають дуже практичний досвід, яким діляться з нашими солдатами, що нас дуже задовольняє. Вони – герої своєї Вітчизни", – сказав президент Польщі.

 

"Ми сильні, коли ми разом, коли між нами панує згода і дружба, коли ми разом спільно стоїмо в одній шерензі. Це єднання між нашими суспільствами, державами, народами. І можна сміливо сказати – між президентами", – додав Дуда.

 

 

Натомість президент Литви Даля Грібаускайте наголосила на важливості солідарності і спільних дій між трьома країнами для безпеки в регіоні. "Для нас сьогоднішня зустріч дуже важлива, бо це історичне місце. Я дуже задоволена тим, що ми діємо спільно в одній бригаді, і це гарний приклад для інших", – сказала президент Литви.

 

"Бригада була створена, в тому числі, і для того, щоб допомагати Україні. Ми взаємно збагачуємось, обмінюємося досвідом, вчимося боронити свої держави", – додала Грібаускайте.

 

Вона також привітала рішення Верховної Ради України щодо визначення стратегічного курсу до ЄС та НАТО в Конституції України. "Це так само заслуга Президента Порошенка. Для нас, європейців, важливо бачити і знати, що Україна залишається на дорозі, за яку варто боротися. І ми підтримуємо Україну на цьому шляху", – зазначила Грібаускайте.

 

22.02.2019