В уряді Угорщини назвали "напівфашистським" український закон про освіту.

 

Уряд Угорщини розчарований підходом України до мовних прав національних меншин і чекає нової влади для налагодження діалогу. 

 

Таку заяву на прес-конференції у Будапешті висловив голова канцелярії прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуйяш, повідомила аґенція УНІАН.

 

Відповідаючи на питання про вибори в Україні, Гуйяш заявив, що "наразі Україна має уряд, який зневажає права меншин", бо той "ухвалив напівфашистський освітній закон".

 

Представник Орбана висловив сподівання, що угорській владі "вдасться достукатися до нової адміністрації, оскільки вона не має можливості контактувати з поточною адміністрацією".

 

Також Гуйяш наголосив, що в Угорщині продовжують очікувати від української влади зміни цього закону.

 

Тим часом віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила: заяви офіційних представників Угорщини щодо українського закону не сприяють конструктивному розв’язанню проблеми.

 

"Ми весь час займаємо позицію готовності до діалогу. Ми взяли на себе зобов'язання виконувати рішення Венеційської комісії щодо продовження терміну впровадження ст.7 освітнього закону і працюємо з народними депутатами над тим, щоб Верховною Радою були ухвалені ті зміни, які були подані урядом, або новий невеликий точковий законопроект. Тоді, я думаю, маніпуляція з аргументами щодо неготовності Києва до діалогу буде повністю знівельована. А отакі різкі заяви вочевидь не сприяють тому, щоб наші народні депутати з готовністю підтримували якісь зміни. Якщо Угорщина вважає, що в такий спосіб, таким тиском можна добитися позитивного результату, то, на жаль, вона добивається протилежного", – сказала Климпуш-Цинцадзе, згідно з "Укрінформом".

 

Віце-прем'єр-міністр зауважила, що ця проблема не є новою, а Угорщина, на жаль, зайняла неконструктивну позицію і навіть до певної міри шантажистську. При цім Климпуш-Цинцадзе згадала про блокування Будапештом проведення комісії Україна–НАТО на високому рівні.

 

22.02.2019