Японський зонд «Хаябуса-2» успішно сів на астероїді Рюґу.

 

Японська міжпланетна станція «Хаябуса-2» здійснила успішну посадку на астероїд Рюґу, повідомило Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA).

 

 

Після посадки космічний зонд випустив зі швидкістю 300 м/с снаряд (5-грамову танталову кулю) в поверхню астероїда, щоб зібрати зразки ґрунту. Отримані вибиті частинки захопив вловлювач у верхній частині апарата, куди вони потрапили під власним імпульсом в умовах мікрогравітації.

 

Астероїд Рюґу — невелике космічне тіло на відстані 280 мільйонів кілометрів від Землі (це майже вдвічі більше, ніж відстань до Сонця), виявлене в 1999 році. Діаметр астероїда всього 920 метрів, за формою його порівнюють з алмазом чи дзиґою. У перигелії його орбіта заходить всередину орбіти Землі, а в афелії торкається орбіти Марса. Назву взято з японської казки про рибака Урасіма Таро, який відвідав чарівний підводний замок-палац Рюґу-дзьо — резиденцію володаря морської стихії дракона Рюдзіна. Звідти рибалка привіз додому таємничу паперову коробочку, яку подарувала йому дочка морського правителя.

 

 

Космічний апарат «Хаябуса-2» було запущено до астероїда Рюґу 4 грудня 2014 року з космодрому Танеґасіма на півдні Японії. Вчені вибрали для дослідження саме цей астероїд, оскільки припускають, що на ньому може бути вода або органічні речовини, схожі з тими, що є на Землі.

 

Через три з половиною роки, 27 червня 2018 року, зонд впритул — на відстань 20 кілометрів  — наблизився до астероїда. 21 вересня на поверхню астероїда висадили два модулі Rover-1A і Rover-1B, які надіслали знимки поверхні.

 

 

3 жовтня здійснив посадку модуль MASCOT, який виконав дослідження складу ґрунту і властивостей астероїда і передав дані на орбітальний апарат.

 

У квітні 2019 року «Хаябуса-2» влаштує на астероїді вибух, щоби створити штучний кратер діаметром приблизно два метри для збору ґрунту глибше з надр, де не було космічного вивітрювання. Це буде "гармата" з єдиним мідним снарядом. Сам апарат переміститься на зворотню сторону астероїда, щоб уникнути осколків. Через два тижні, коли уламки породи осядуть на поверхню,  «Хаябуса-2» сяде в кратер і візьме зразки породи. Після цього апарат попрямує на Землю із зібраними матеріалами. Зворотна подорож займе рік часу, повернення заплановане до грудня 2020 року.

 

Попередня місія японського апарата "Хаябуса" була до навколоземного астероїда Ітокава. У 2010 році він зміг вперше в історії доставити на Землю капсулу зі зразками пилу, взятими з цього небесного тіла.

 

22.02.2019