Порошенко на дебатах Генасамблеї закликав ООН позбавити Росію права вето в Радбезі.

 

Президент України Петро Порошенко на дебатах Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку закликав поставити Росію на місце – і почати це з позбавлення Москви права вето в Раді Безпеки ООН.

 

"Удавшись до військової агресії проти України, Росія порушила всі можливі основоположні норми і принципи міжнародного права, включаючи статут ООН. Статут, який доручає членам Ради Безпеки підтримувати міжнародний мир і безпеку, а не розв'язувати конфлікти у всьому світі", – наголосив Порошенко на дебатах на тему “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України”, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

 

"Що ж може зробити міжнародна спільнота щодо Росії? Наприклад, у 1939 році за свою агресивну поведінку Москва була виключена з Ліги Націй – правильний і виправданий хід. Можливо, настав час поставити Росію на місце – почати з позбавлення її права вето, принаймні, коли йдеться про питання російської агресії проти України?" – запропонував Петро Порошенко.

 

Президент нагадав, Україна відмовилася від третього в світі арсеналу ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, однак одна з підписанток "встромила Україні ніж у спину".

 

Петро Порошенко наголосив, що російська агресія проти України триває. "Донбас у буквальному сенсі перетворився на конвеєр для російської машини вбивств. Вершиною цинізму є те, що вони навіть направляють на Донбас курсантів військових училищ проходити практику на полі бою. На місці матерів я б запитав у російського президента, де перебувають їхні сини?" – сказав Порошенко.

 

Голова держави наголосив, що не існує ані так званої "кризи в Україні", ані "внутрішнього конфлікту в Україні" – є "триваюча військова окупація і збройна агресія з боку Росії проти України". Зокрема, Порошенко нагадав про доповідь прокурора МКС, котра визнала конфлікт у Криму та Донбасі як збройний конфлікт між Росією та Україною, а спробу Росії анексувати Крим – як триваючий стан окупації. "В голові не вкладається, що навіть після всіх цих рішень Російська Федерація досі намагається представити себе як мирну державу, яка повністю виконує свої зобов'язання за статутом ООН", – обурився Порошенко.

 

Президент України наголосив: на Донбасі нема жодної локальної влади, нема "повстанців" – а є російські регулярні війська під керівництвом Міноборони РФ.

 

Він повідомив світові спільноту про мілітаризацію Чорного моря російською воєнщиною та розбудову військової інфраструктури біля кордону України на сході. "Військові експерти однозначно визначать, що озброєне угруповання на російському кордоні з Україною є наступальною ударною групою. Це не має нічого спільного з обороною. Вони призначені для військового удару. До цього готується Кремль", – наголосив Порошенко.

 

Голова держави зауважив, що у 2015 році звернувся з проханням розмістити на території України миротворчу місію ООН, однак Росія заблокувала цю ініціативу і відкинула можливість повноцінного залучення ООН до врегулювання конфлікту. Нині ж Москва "спотворила саму ідею і цілі миротворчої операції в Україні". "Я залишаюся твердим прихильником того, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з чіткою метою припинення російської агресії та відновлення суверенітету й територіальної цілісності України може стати вирішальним фактором для налагодження миру на Донбасі", – додав Порошенко.

 

Президент наполягає, що мандат місії мусить поширюватися на всю окуповану територію, включаючи кордон, і передбачати виведення російських військ та їхньої зброї з української території, а також розпуск усіх незаконних органів та структур.

 

"Хочу запевнити, що така місія не суперечить мінським домовленостям, як це намагається представити Росія. Натомість це б сильно допомогло у тому, щоб примусити Росію сумлінно виконати мінські домовленості", – зауважив голова держави.

 

"Росія взагалі не зацікавлена у врегулюванні конфлікту. Їй байдужі і Донбас, і Крим. Їй потрібна вся Україна для відновлення другої версії Радянського Союзу. Український народ не збирається відмовлятися від своєї здобутої дорогою ціною незалежності і ставати на коліна перед агресором", – констатував Президент.

 

20.02.2019