Для лобіювання «Північного потоку–2» Кремль використовує спецслужби.

Про це написав відомий данський журналіст у своїй книзі.

 

 

Президент РФ Владімір Путін і державна корпорація «Газпром» витрачають на лобіювання газогону «Північний потік2» багатомільярдні суми, підкуповуючи високопоставлених політиків різних країн, стверджує данський журналіст Єнс Гофсґаард (Jens Høvsgaard). Його книга-розслідування «Жадібність, газ і гроші: як Німеччина ризикує майбутнім Європи через Північний потік» (Gier, Gas und Geld – wie Deutschland mit Nord Stream Europas Zukunft riskiert) вийшла в перекладі на німецьку мову в понеділок, 18 лютого, у видавництві Europa Verlag. Про це повідомило німецьке видання Der Tagesspiegel. В данському оригіналі книга називалася «Шпигуни, котрі приходять із теплом» (Spionerne der kom ind med varmen). 

 

«Забезпечення стабільних поставок природного газу до ЄУ не є істинною метою “Північного потоку2”. Газогін – це політична зброя для Росії і грошовий друкарський верстат для оточення Владіміра Путіна», – заявив Гофсґаард на презентації в Берліні. За його даними, для просування проекту «Північний потік2» використовуються підкуп політиків і чиновників, залякування критиків і навіть такі методи спецслужб, як секс-шпигунство, коли потрібна людина втягується в компрометуючі відносини, що таємно документується, а жертва зазнає шантажу.

 

«Керуючий директор компанії Nord Stream AG Маттіас Варніґ (Matthias Warnig) за часів НДР служив у штазі в Дрездені в той же час, коли там перебував тодішній агент КДБ Путін. Тодішні шпигуни використовують нині свої старі методи роботи. В усіх країнах, де оперує Газпром чи бажає оперувати, купується таємна інформація і лояльність», – застеріг Гофсґаард.

 

Автор книги вважає, що, підтримуючи проект, Німеччина «послаблює зв'язки всередині ЄУ» й водночас допомагає Путіну реалізувати мрію про повернення Росії статусу супердержави. «Під загрозою опиняються насамперед Польща, Естонія, Литва і Латвія, а також Швеція, Фінляндія і Данія, але найбільшою мірою порушені інтереси України», – наголосив данський журналіст.

19.02.2019