Грицак: Автором релігійних провокацій є колишній працівник СБУ.

 

Служба безпеки України заявила, що спецслужби Російської Федерації готують напади на 20 храмів Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП) на території України. Українській спецслужбі вдалося встановити імена осіб, причетних до організації нападу на храм Московського патріархату у Запоріжжі кілька днів тому.

 

Про це заявив на брифінґу голова СБУ Василь Грицак, повідомила аґенція УНІАН

 

 

"Акції готуються по всій Україні. Ми отримали план, погоджений з російськими кураторами у Ростовській області. Цей план дійсний, там перерахована велика кількість – 20 фактично – об’єктів, які планується атакувати в Україні", – розповів він.

 

Зі слів Грицака, організатори для виконання підпалів і нападів на храми шукають місцевих мешканців.

 

Голова СБУ оприлюднив список з переліком храмів, на які планують вчинити напади, із розцінками у російських рублях.   

 

Грицак розповів: СБУ встановила і затримала виконавців підпалу храму в Запоріжжі, запланованого на 16 лютого. Також спецслужба вирахувала замовника – колишнього редактора одного із запорізьких інтернет-видань Артема Тимченка. 

 

 

"У 2014 році Тимченко виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької області, де переховується від правоохоронних органів та, за нашими даними, тісно співпрацює з МДБ так званої "ДНР", – повідомив Грицак.

 

Іншим замовником є "колишній житель Запоріжжя, член незаконних збройних формувань терористичної організації "ДНР" на прізвисько "Сармат" – його звуть Андрій Кузьменко", сказав Грицак.

 

Згідно з інформацією СБУ, ці двоє також причетні до організації двох спроб підпалу культових споруд УПЦ МП, які відбувалися у Запоріжжі 6 та 11 лютого. (Вночі на 6 лютого в Шевченківському районі Запоріжжя невідомі намалювали фашистську символіку на фасаді храму преподобного Олексія Карпаторуського колишньої УПЦ МП і спробували підпалити двері. Вночі на 11 лютого у Вознесенівському районі Запоріжжя невідомі намалювали фашистську символіку на фасаді храму рівноапостольної княгині Ольги колишньої УПЦ МП, – прим. Z).

 

Зі слів Василя Грицака, автором узгодженого з Росією плану з дестабілізації ситуації в Україні на релігійному ґрунті є колишній співробітник СБУ Єгор Соболєв.

 

"Колишній співробітник Служби безпеки України, а нині один з керівників так званої "МДБ "ДНР" Соболєв Єгор В'ячеславович, 1977 року народження. До 2014 року проходив службу головним спеціалістом інформаційно-аналітичного відділу у СБУ в Донецькій області", – зазначив Грицак.

 

Зі слів голови спецслужби, Соболєва звільнили з СБУ 30 грудня 2014 року через службову невідповідність. "Кримінальна справа за фактом зради розслідується Військовою прокуратурою України. Зараз до цієї кримінальної справи додасться ще одна кримінальна справа, яка буде зареєстрована ще за фактом причетності до вчинення тих злочинів, про які я сьогодні повідомляв", – поінформував голова СБУ.

 

"Саме він, за нашими достовірними оперативними даними, погоджував його з кураторами з Управління ФСБ у Ростовській області", – сказав голова СБУ, відповідаючи на питання журналістів.

 

18.02.2019