Французькі правоохоронці розслідують антисемітські випади «жовтих камізельок».

Мова йде про вербальну аґресію проти французького філософа Алена Фінкелькрота.

 

                                                   Ален Фінкелькрот

 

Прокуратура Франції почала розслідування антисемітських висловлювань, допущених учасниками протестного руху «жовті камізельки» на адресу відомого французького філософа й інтелектуала Алена Фінкелькрота (Alain Finkielkraut). За повідомленням прокуратури, мова йде про «публічні образи за ознакою походження, етнічної приналежності, громадянства, раси чи релігії».

 

Інцидент трапився в суботу, 16 лютого, на бульварі Монпарнас. Представники «жовтих камізельок» почали викрикувати на адресу 69-річного філософа: «Відвали, брудне сіоністське лайно», «Франція для нас», «Ми народ» і «Забирайся в свій Ізраїль». Вони також намагалися відштовхнути поліцейських, які захищали академіка. Все це зафіксовано на відео.

 

«Я відчув абсолютну ненависть – і, на жаль, це відбувається вже не перший раз. Я б злякався, якби там не було сил правопорядку. Слава богу, вони були на місці», – розповів після нападу Ален Фінкелькрот виданню Le Parisien.

 

Цікаво, що Фінкелькрот спершу підтримував цей протестний рух. «Я абсолютно не відмовляюся від своїх поглядів. Але я більше не підтримую маніфестації – це перетворилося на фарс і занадто далеко зайшло. Але на початку це був порив гідності з боку людей, про яких ми забули і навіть стали зневажати, а вони вимагали можливості гідно жити власною працею», – зазначив філософ.

 

Президент Франції Емманюель Макрон поряд із багатьма іншими політиками засудив висловлювання демонстрантів. «Син польських імміґрантів, що став французьким академіком, Ален Фінкелькрот – не тільки видатний письменник, а й символ можливостей, які Франція надає кожному. Антисемітські образи, жертвою яких він став, – це заперечення всього того, чим ми є, і що робить з нас велику націю. Ми цього не терпітимемо», – написав Макрон у своєму Twitter.  

18.02.2019