Суд дозволив Мангеру вийти з-під варти під грошову заставу.

 

Шевченківський суд Києва постановив заарештувати голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера, підозрюваного в причетності до вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк, з можливістю альтернативного запобіжного заходу – внесення грошової застави.

 

 

Як повідомило видання gordonua, Мангера заарештовано терміном на 17 днів, до 3 березня. "Застосувати до Мангера Владислава Миколайовича запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, взявши його під варту в залі суду. Термін тримання під вартою рахувати з моменту затримання, з 2.50 15 лютого", – оголосив суддя Олександр Кіпчарський.

 

Мангер може вийти на свободу під заставу розміром у 2 млн 497 тис. грн.

 

Суддя оголосив своє рішення приблизно о 2:50 15 лютого. Саме ж засідання про обрання запобіжного заходу розпочалося ще 12 лютого.

 

Державне обвинувачення наполягало на арешті підозрюваного, натомість його захист просив призначити запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

 

Перш ніж ухвалити рішення, суддя провів частину засідання у закритому режимі – у суді досліджували відео допитів підозрюваних і свідків. Прокурори та активісти побоюються, що поінформованість Мангера про фабулу обвинувачення може зумовити тиск на свідків.

 

Правоохоронці підозрюють Мангера в організації та частковому фінансуванні замаху. 

 

Як заявила на судовому засіданні прокурор Вікторія Калита, слідство сприймає як фінансування замаху те, що голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер дав указівку передати бізнесмену Олексію Левіну, підозрюваному у "чорновій" організації замаху, базу відпочинку на березі моря. Це сталося за декілька днів перед нападом на активістку.

 

"Відомо, що підозрюваний в організації замаху на Катерину Гандзюк Олексій Левін після організації замаху отримав за безцінь базу відпочинку "Сатурн", яка розташована в Лазурному (Скадовський район Херсонської області) від радника з юридичних питань голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера [Андрія] Мурашкіна. Із літа 2018 року базою відпочинку володіє фірма ТОВ "Лазурний відпочинок". Мурашкіна вказано її директором, він є довіреною особою Мангера", – зазначила прокурор.

 

Калита додала, що на базі відпочинку розміщено готель Oasis Beach, у якому є 57 номерів. Вартість проживання сягає понад 2 тис. грн за добу. "Базу було передано Левіну за символічну вартість у розмірі 500 грн на місяць із договірним строком на сім років", – зазначила Вікторія Калита, наголосивши на тому, що лідством таки встановлено: "Мангер дав указівку Мурашкіну передати базу відпочинку Левіну як частину оплати за організацію вбивства Гандзюк".

 

Сам Мангер визнав, що знає Олексія Левіна (сам Левін переховується закордоном; виїхав у перші дні після нападу, – Z), але відкинув звинувачення в замовленні нападу.

 

"Він такий активний хлопець. Він міг приходити і пропонувати: "Давайте зробимо, давайте зробимо"... У нас були зустрічі, ми спілкувалися і щодо волонтерської діяльності. Вони автобуси відправляли в АТО, допомагали АТО. Таких помічників депутатів обласної ради в нас, напевно, людей 40", – виправдовується Мангер. 

 

Мангер також визнав, що був поінформований про діяльність Катерини Гандзюк.

 

"Я знаю, що Катерина писала [у Facebook]. Ну писала... Я не читав навіть. Ну писала вона на мене, на голову облдержадміністрації, ще на когось... Ну нехай пише. Я навіть не відповідав. Ну не цікаво. Вони там чотири публікації або п'ять знайшли за весь час. Я схожий на ідіота? Я схожий на якусь мерзоту, яка за чотири публікації піде людину замовить? Чи я шизофренік якийсь? Я, знаючи про те, що [генерал СБУ] Данило Ігорович Доценко мені говорив, що людина працює під його патронатом – хворий, піду замовлю цю людину?", – сказав Мангер.

 

15.02.2019