Німецьку крайню правицю підозрюють в роботі на Кремль.

Контррозвідка ФРН вивчає зв'язки Росії з ультраправими партіями Німеччини.

 

                                Фрауке Петрі

 

Федеральне відомство зі захисту Конституції Німеччини (Bundesamt für Verfassungsschutz – BfV) вивчає зв'язки між Кремлем і німецькими ультраправими партіями. Про це в четвер, 14 лютого, з покликом на джерела в розвідці повідомила газета Tagesspiegel.

 

За даними видання у вівторок, 12 лютого, в німецькому Потсдамі відбулася зустріч керівництва Федерального відомства зі захисту конституції з представниками реґіональних відділень. На ній були висловлені побоювання, що Москва може спробувати вплинути на вибори до Європарламенту в травні і на три реґіональні голосування в східних реґіонах Німеччини. Зокрема, обговорювали зв'язки між Кремлем, найбільшою німецькою опозиційною партією «Альтернатива для Німеччини» (Alternative für Deutschland, AfD) і ще однієї ультраправою партією – «Право» (Recht). За даними контррозвідки, Москва розглядає їх «як можливих союзників в спробі дестабілізувати Захід».

 

У 2017-му, напередодні федеральних виборів у Німеччині, тодішня лідерка «Альтернативи» Фрауке Петрі (Frauke Petry) прилітала до Москви, де зустрічалася зі спікером Держдуми В'ячеславом Володіним, його заступником Петром Толстим і представниками фракції ЛДПР – Володимиром Жириновським і Леонідом Слуцьким. Тоді представники німецької розвідки зробили висновок, що партія мала «мінімальний і обмежений контакт» з Росією. Тепер же на зустрічі в Потсдамі було ухвалене рішення створити групу експертів для повнішого розслідування цих зв'язків в найближчі місяці.

 

Газета Süddeutsche Zeitung цитує німецьких експертів з царини безпеки, котрі відзначають, що «потенційний вплив Росії на західні вибори викликає серйозну заклопотаність» після перемоги Дональда Трампа на президентських виборах в США і розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про змову Москви зі штабом Трампа.

14.02.2019