Супрун бере участь у засіданні Кабінету Міністрів, попри заборону суду.

 

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у середу бере участь у засіданні Кабінету Міністрів, не зважаючи на те, що Окружний адміністративний суд Києва напередодні заборонив їй брати участь в ухваленні рішень уряду.

 

Пані Супрун присутня на своєму звичному місці за урядовим столом зліва від прем'єр-міністра.

 

Стоп-кадр із відео

 

У середу вранці Уляна Супрун заявила під час брифінгу під будівлею Окружного адмінсуду Києва, що вирішила йти на засідання Кабміну, не чекаючи рішення судді, котрий вже другу добу перебуває у нарадчій кімнаті, повідомила аґенція УНІАН.

 

"Минуло вже півтори доби з моменту, коли суддя пішов до нарадчої кімнати, але рішення й досі немає. Більше як тиждень робота міністерства є заблокованою. Ми сприймаємо це як спробу навмисно затягнути процес та відтермінувати ухвалення важливого для всіх українців рішення, а також як атаку не лише на міністерство, а й на уряд, на Президента і на трансформацію системи охорони здоров'я. Ми вимагаємо, щоб суддя терміново оголосив рішення, щоб ми могли знати, як діяти", – зазначила Супрун.

 

На її переконання, рішення Окружного адмінсуду від 5 лютого "створює небезпечний прецедент, який може бути застосований до будь-якої інституції в Україні".

 

"Наголошую, що пацієнти, які потребують ліків або операцій, що можна зробити за кордоном, не можуть чекати, поки суд оголосить своє рішення. Крім того, це й діти, які чекають вакцини. Наразі в країні спалах кору, і ми вже маємо на складах вакцини й для наших військових. Але мені не дозволено підписувати накази, щоб розвезти життєво важливі вакцини", – обурилась Супрун.

 

Відтак очільниця міністерства повідомила про намір відбути на засідання в Кабмін. "Сьогодні є засідання уряду, і ми будемо вирішувати це питання. Міністерство буде розблоковане!" – наголосила вона.

 

Засідання уряду розпочалося об 11:15.

 

Нагадаємо, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука та заборонив Супрун здійснювати повноваження виконувача обов'язків міністра. Водночас, суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра.

 

5 лютого міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко від імені уряду подав клопотання про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо Супрун. Окружний адмінсуд мав розглянути це клопотання 11 лютого.

 

7 лютого Супрун уточнила, що суд заборонив їй, серед іншого, уповноважувати заступників глави МОЗ на підписання життєво важливих наказів щодо розмитнення та розподілу ліків або ж направлення людей на лікування за кордон.

 

8 лютого Окружний адмінсуд Києва на своїй офіційній інтернет-сторінці роз'яснив, що заборона Супрун на реалізацію повноважень в.о. міністра поширюється на визначення політичних пріоритетів та стратегічних напрямів роботи міністерства, а також на участь в ухваленні рішень на засіданнях уряду.

 

11 лютого Окружний адмінсуд Києва розпочав розгляд клопотання Міністерства юстиції про скасування заходів забезпечення позову у справі щодо виконання обов'язків міністра охорони здоров’я Супрун.

 

13.02.2019