У Росії зроблено черговий крок, щоб ізолювати національний інтернет.

Відповідний закон щодо Рунету Держдума РФ ухвалила в першому читанні.

 

 

Російська Державна дума у ​​вівторок, 12 лютого, схвалила в першому читанні законопроект про так званий «суверенний Інтернет». За проект закону, що передбачає можливість ізоляції Рунету, проголосували 334 депутати, 47 – проти, ніхто не утримався. Про це повідомив інформаційний портал lenta.ru.

 

Автори документа, який було внесено на розгляд Держдуми ще 14 грудня, – голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас, його перший заступник Людмила Бокова і депутат Держдуми Андрій Луговий. У пояснювальній записці вони зазначають, що підготували закон з урахуванням «агресивного характеру ухваленої у вересні 2018 року Стратегії національної кібербезпеки США». «Росію прямо і бездоказово звинувачують у скоєнні гакерських атак, відверто говориться про покарання», – нарікають автори законопроекту.

 

Як ідеться в пояснювальній записці, законопроект визначає «правила маршрутизації трафіку, створює «можливість для мінімізації передачі за кордон даних, якими обмінюються між собою російські користувачі», визначає «транскордонні лінії зв'язку і точки обміну трафіком».

 

Операторів зв'язку закон зобов'язує в певних випадках переходити до централізованого управління трафіком. Передбачено можливість установки на мережах зв'язку технічних засобів, що визначають джерело трафіку. Ці заходи дозволять також обмежити доступ до ресурсів зі забороненою інформацією не тільки за мережевими адресами, а й шляхом заборони проходження трафіку.

 

Експерти при уряді Росії раніше заявляли, що законопроект в разі реалізації створить ризики порушення роботи Рунету і надмірно розширить повноваження Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляду) з прямого управління сферою зв'язку. А для відшкодування операторам зв'язку може знадобитися до 134 мільярдів рублів на рік.

12.02.2019