Луценко: Свідки свідчать проти Мангера у "справі Гандзюк".

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер є замовником і частковим організатором убивства Катерини Гандзюк. Зокрема, про вину Мангера свідчать покази свідків.

 

Про це Луценко заявив у понеділок у коментарі журналістам у Києві, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Він є вершиною цього злочину. Саме він замовив і частково організував за допомогою свого фінансування цей злочин", – ствердив Луценко.

 

"Щодо Мангера в нас є показання безпосередніх свідків, які дають викривальні показання щодо його ролі як замовника", – додав Генеральний прокурор.

 

Юрій Луценко не відкидає, що зацікавлені особи намагатимуться в той чи інакший спосіб прив'язати до справи політику.

 

"Слідство тривало досить довго саме тому, що я не сумнівався у спробах політичного захисту причетних до цієї справи", – сказав Луценко, додавши, що чудово розуміє: наразі триває виборча кампанія, тож Мангер може мати спокусу "захищатися політично".

 

Водночас Луценко підкреслив: "Убивця не має партійності, співучасників особливо тяжких злочинів не повинні використовувати в політичній боротьбі", – додав Луценко.

 

Генеральний прокурор розповів, що він поінформував про розвиток розслідування цього злочину Президента України Петра Порошенка, і голова держави також висловився за аполітичність процесу.

 

"Слідство оголошуватиме підозру всім особам, незалежно від їхніх посад, партійної приналежності та інших ознак тільки в тому разі, якщо буде зібрано достатньо доказів", – запевнив Луценко.

 

Окрім БЮТівця Мангера, у цій справі, нагадаємо, фіґурує помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Представники інціативи "Хто вбив Катю Гандзюк?" також мають інформацію, що до учасників убивства має певний стосунок і заступник голови Херсонської обласної ради Євген Риженко, котрого наразі відсторонили від посади.

 

Юрій Луценко сказав: "Наразі жодних доказів причетності інших посадових осіб, ніж ті підозри, які вже були пред'явлені, немає".

 

У вівторок Владиславу Мангеру обиратимуть запобіжний захід. Клопотання прокуратури розглядатиме Шевченківський суд Києва.

 

Генеральний прокурор констатував: правоохоронці не можуть затримати Мангера і не можуть забезпечити примусового приведення до суду через вимоги Кримінального процесуального кодексу. "Дуже специфічна ситуація. Завдяки зміненому під час Януковича Кримінальному процесуальному кодексу, навіть у цій ситуації, після підозри в скоєнні вбивства, у нас немає права затримати пана Мангера, а ми можемо його запросити прийти до Печерського суду для обрання запобіжного заходу", – поскаржився Юрій Луценко.

 

"На жаль, чинна Конституція передбачає затримання людини, лише якщо вона готується до вчинення злочину або безпосередньо при скоєнні злочину. Також ст. 208 КПК України щодо невідкладного затримання передбачає, що це може бути безпосередньо під час вчинення злочину або коли на певну особу вказують й інші особи", – пояснив він.

 

Сам Мангер заявив у інтерв'ю телеканалу "112-Україна", що не переховуватиметься від слідства. "Я відкритий до слідства, не збираюся нікуди їхати чи тікати", – ствердив він.

 

11.02.2019