Медведчук: Україна – це територія, яку штучно створено колись.

 

Голова політичної ради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук вважає безпідставним відкриття кримінального провадження проти нього за фактом виступу на з'їзді партії, втім продовжує грати на межі правил: вважає, що Україна – штучно створена держава.

 

Про це Медведчук сказав у інтерв'ю телеканалу "112-Україна".

 

 

"Мої погляди є принциповими і послідовними в тій частині, що я вважаю, що Україна в межах сьогодення – це територія, яку було штучно створено колись", – ствердив Путінів приятель.

 

Медведчук сказав, що на теперішній території України в різні роки діяло 7-8 різних державних утворень, кожне з іншими державними принципами. А відтак сформувалися "умови, які звести до спільного знаменника дуже складно".

 

"Але ми сьогодні цінуємо те, що ми отримали таку територію, як незалежна суверенна держава", – виправдовується Медведчук, закликавши цим "не тільки пишатися", а й "враховувати".

 

На його погляд, політика влади впродовж п'яти років спрямована на те, "щоб нівелювати деякі поняття, які є природними для певних верств населення". "Вона намагається вибудувати ідентичність цілого народу, цілої країни на частині або, точніше, на тих поглядах, які притаманні тільки частині населення", – вважає Медведчук.

 

Лідер "За життя" сказав, що він усе ще є прихильником федеративного устрою. "Завжди був і ним залишуся, бо вважаю, що федеративний устрій – це єдині ліки від розпаду нашої країни", – ствердив Віктор Медведчук.

 

На його погляд, розмірковування на тему устрою держави та статусу окремих потенційних автономій є не сепаратизмом, а конституційним процесом.

 

Понад те, Медведчук вважає, що його план із автономізацією Донбасу відповідає укладеним раніше "мінським угодам".

 

"Коли я говорю про те, що треба надати автономний регіон Донбасу, я виходжу з того, що треба внести зміни до Конституції, де особливий статус, який прописано в "мінських угодах", затверджено резолюцією Ради безпеки ООН", – твердить посланець Путіна.

 

Як писав Z, минулого тижня Генеральна прокуратура України внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення Віктором Медведчуком правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 110 та ч. 1 ст.  111 Кримінального кодексу – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державна зрада.

 

Кримінальне провадження зареєстрували за заявою народного депутата України Андрія Тетерука (фракція "Народного фронту").

 

Нардеп, зокрема, поскаржився на те, що Віктор Медведчук на з'їзді партії "Опозиційна платформа – за життя" 29 січня 2019 року заявив про необхідність утворення так названого "автономного регіону Донбас" з формуванням власного парламенту та уряду, а також виступив за закріплення такого статусу в Конституції України.

 

Матеріали розслідуватиме Служба безпеки України.

 

11.02.2019