Очільники поліції та МВС перепросили за вживання поліціянтом слова "бандєра".

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив виборчі штаби кандидатів у Президенти в розпалюванні ненависті та замовленні політичнних провокацій.

 

Про це Аваков написав у своєму блозі, коментуючи суботній інцидент із членами радикальної організації "С14" на Контрактовій площі в час проведення мітингу Юлії Тимошенко.

 

Затримання під Подільським відділком

 

Зі слів міністра, серед учасників контрмітингу були "порученці одного штабу проти іншого". "Фінка (тип ножа, – Z) і кастет з петардою, газ "черемха" і флакони зі "зеленкою" посеред зібрання тисяч людей – і нічого?" – виправдовується Аваков. 

 

Міністр вважає, що межа між застосуванням "зеленки" і замахами є дуже крихкою. І її не може визначити ні "бітюґ" з натягнутою на очі шапкою ("бітюґ" з російської – кремезний молодик, – Z), ні "виряджена у камуфляж дешевизна, що ніколи не була на фронті". 

 

"Це робота штабів така? Розмивати спіраль ненависті в суспільстві?.. Ні, це не вирішити ні законами, ні поліцією – спинити цей кураж взаємної неповаги і ненависті можна лише совістю і відповідальністю", – коментує Аваков.

 

Міністр назвав цьогорічну кампанію "бл*дством".

 

Аваков закликав політиків домовитися про чесну конкуренцію, аби не втратити країни.

 

Також міністр внутрішніх справ назвав "емоційною ницістю" вигукування поліціянтом слів: "ложись, бандєра!" під час затримання учасників організації "С14" під Подільським відділком поліції. "Це неприпустимо. За таке слід просити пробачення у людей і робити висновки", – написав Аваков.

 

"Ложись, бандєра!"

 

Тим часом, очільник поліції Києва Андрій Крищенко під час брифінгу щодо подій 9 лютого висловив вибачення за висловлювання співробітника.

 

"Я особисто хочу вибачитися за дії поліцейського і вважаю їх неприпустимими. Ці працівники будуть покарані. Нам є над чим працювати. Мені особисто соромно", – сказав очільник столичної поліції.

 

Намагаючись нейтралізувати скандал, керівництво Національної поліції на своїх сторінках у соцмережах почало поширювати пости з теґом #ябандерівець.

 

Зокрема, голова Нацполіції Сергій Князєв опублікував нотатку: "Прошу вибачення, я теж бандерівець! Слава Україні!".

 

Начальник департаменту патрульної поліції НПУ Євгеній Жуков написав: "Я – бандера! Я – офіцер поліції! Я служу українському народу! Я не підтримую заклику: "Ложись, бандера"! Я не підтримую захоплень будь-яких будівель! Я захищаю та буду захищати свою країну та свій народ!".

 

Інцидент із перевищенням поліціянтами своїх повноважень трапився в суботу приблизно о 17:00 під час деблокування спецзагоном райвідділку на Подолі. Група радикалів вимагала у правоохоронців повернути речі, вилучені під час процедури встановлення їхніх осіб. Згідно з версією поліцією, хлопці принесли на мітинг кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко ножі, "газові балончики", "зеленку".

 

Сам конфлікт правоохоронців та учасників радикальної організації "С14" розпочався раніше, приблизно о 14:00 на Контрактовій площі. Активісти "С14" прийшли на мітинг Тимошенко підтримати вимоги акції "Хто замовив Катю Гандзюк?", наполягаючи на відставці члена "Батьківщини" Владислава Мангера з посади голови Херсонської обласної ради через його зв'язки з замовниками нападу на Катерину Гандзюк. Та поліція вивезла учасників "С14" із мітингу як підрозрілих осіб, котрі нібито відповідають розшуковим орієнтуванням.

 

Затримання на мітингу на Подолі

 

По якомусь часі учасників організації "С14" відпустили з Подільського відділку. Втім, націоналісти вирішили протестувати проти того, що їм не повернули вилучених речей. Після цього й розпочалися затримання та сутички.

 

11.02.2019