"Ложись, бандєра!": Прокуратура і ДБР відкрили справу через перевищення влади "силовиками".

 

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за фактом перевищення повноважень працівниками столичної поліції під час затримання в суботу учасників радикальної організації "С14" під будівлею Подільського районного управління поліції в Києві.

 

Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook.

 

Побиття під Подільським відділком

 

Інцидент трапився в суботу приблизно о 17:00 під час деблокування спецзагоном поліції будівлі райвідділку на Подолі. Група радикалів вимагала у правоохоронців повернути речі, вилучені під час процедури встановлення їхніх осіб, застосованої в час проведення мітингу Юлії Тимошенко на Контрактовій площі. Згідно з версією поліцією, хлопці принесли на мітинг ножі, "газові балончики", "зеленку".

 

Інформуючи про реакцію правохоронних органів, Юрій Луценко повідомив, що слідчі дії проводилися цілу ніч. Наразі правоохоронці вже нібито з'ясували конкретні прізвища поліціянтів, котрі застосували надмірну силу до протестувальників.

 

"Так само принципово дамо оцінку спробі захоплення приміщення райвідділку Нацполіції. Україна потребує сили права, а не права сили", – зазначив він.

 

Розслідуванням інциденту займається Державне бюро розслідувань України.

 

 

"У рамках кримінального провадження проведено допити свідків, 9 потерпілих осіб та 8 поліцейських. З Подільського управління Національної поліції вилучено та досліджується відео з камер спостереження. Тривають інші невідкладні слідчі дії", – повідомили у ДБР у неділю. 

 

Бюро закликало свідків надсилати на адресу офісу фото- та відеоматеріали з місця подій.

 

Сам же конфлікт правоохоронців та учасників радикальної організації "С14" розпочався в суботу приблизно о 14:00 під час мітингу Юлії Тимошенко. Активісти "С14" прийшли підтримати вимоги акції "Хто замовив Катю Гандзюк", наполягаючи на відставці члена "Батьківщини" Владислава Мангера з посади голови Херсонської обласної ради через його зв'язки з замовниками нападу на Катерину Гандзюк. Та поліція вивезла їх із мітингу як підрозрілих осіб, котрі нібито відповідають розшуковим орієнтуванням.

 

Затримання на мітингу на Подолі

 

Згодом столична поліція поінформувала, що хлопців перехопили "для встановлення анкетних даних та надання пояснень", виявивши у них "газові балончики" та ножі.

 

По якомусь часі учасників організації "С14" відпустили з Подільського відділку. Втім, націоналісти вирішили протестувати проти того, що їм не повернули вилучені речі. Розпочалися сутички, невдовзі приїхав спецзагін поліції.

 

На відео, оприлюдненому свідком, видно, як кільканадцять молодиків штовхається з поліціянтами у дверях райвідділку, вигукуючи гасла "A.C.A.B." (All Cops Are Bastards, – Z).

 

Відео з поліцейського відділку: "С14" бунтує в їхньому офісі

 

Як пояснив лідер організації "С14" Євген Карась, бунтарі не здійснювали штурму. Він підтвердив, що їхня група мала претензій до поліціянтів. "Менти думали, [буде] як завжди: нізащо пакують, грабують, випускають і все на тому. Ми вирішили, що це терпіти не можна, і пішли горланити", – виправдовується Карась у Facebook.

 

На численних відео, оприлюднених з-під Подільського райвідділку, видно, що спецзагін поліції силою викидає із поліцейської будівлі чоловіків, застосовує фізичне насильство вже проти лежачих; один із силовиків вигукує: "Ложись, бандєра!".

 

 

Після деблокування відділку хлопців затримали на декілька годин і відпустили щойно ввечері в суботу. "С14" заявила про те, що кілька учасників інциденту зазнали травм.

 

Юрій Луценко в неділю повідомив: "Вже знаємо, хто бив лежачу людину ногами і кричав про Бандеру".

 

10.02.2019