Рада заборонила росіянам бути спостерігачами на виборах в Україні.

 

Верховна Рада внесла зміни до виборчого законодавства, якими забороняється громадянам держави-агресора бути офіційними спостерігачами на українських виборах.

 

За проект закону, зареєстрований за номером 9524, проголосували 232 народні депутати, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

Ухвалений закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні" встановлює, що офіційним спостерігачем на виборах Президента, народних депутатів та місцевих виборах не може бути особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, тобто Російської Федерації, а також особа, пропозиції щодо реєстрації якої офіційним спостерігачем ініційовано або внесено державою, визнаною Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом.

 

"За інформацією Служби зовнішньої розвідки, Російська Федерація готує безпрецедентне втручання у вибори України, передбачивши на це 350 млн дол. США. Мета Росії – за будь-яку ціну зупинити європейську інтеграцію України. Це підтверджується й масштабним звітом, представленим директором Національної розвідки США, в якому констатовано, що Росія вживає кроків для впливу на українські президентські та парламентські вибори, які приведуть до влади менш антиросійський парламент", – пояснила представник Президента у ВР Ірина Луценко, презентуючи законопроект.

 

Пані Луценко наголосила, що сьогодні завданням парламенту є убезпечення виборів в Україні від можливого втручання Росії через її офіційних спостерігачів.

 

Як писав Z, раніше Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ всупереч умовам, викладеним у запрошенні української сторони, запропонувало включити двох громадян РФ до складу Місії зі спостереження за виборами Президента України 31 березня 2019 року.

 

Наразі до складу довгострокових спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ запропоновано понад 80 осіб. Безпосередньо для спостереження в день виборів в Україну також прибуде ще близько 750 короткострокових спостерігачів.

 

На початку січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін надіслав листа директору Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір із пропозицією направити в Україну спостерігачів на президентські вибори. Запрошення було зроблено в рамках виконання Україною своїх політичних зобов’язань в ОБСЄ щодо забезпечення присутності міжнародних спостерігачів на національних виборах відповідно до Копенгагенського документа ОБСЄ 1990 року.

 

При цім у листі наголошувалося, що МЗС України не прийматиме заявок на акредитацію міжнародними спостерігачами від іноземних держав та міжнародних організацій власників російських паспортів чи інших осіб, направлених російською державою.

 

Міністр заявив, що відхилення заявок про реєстрацію російських спостерігачів є необхідним, "коли йдеться про спостерігачів від країни-агресора та окупанта". Він додав, що таких прецедентів чимало у практиці ОБСЄ.

 

Українські правоохоронці мають намір перевіряти міжнародних спостерігачів на майбутніх виборах Президента країни за допомогою баз прикордонників, СБУ, МВС та сайту "Миротворець", – повідомив голова МВС України Арсен Аваков.

 

Голова місії БДІПЛ зі спостереження за виборами посол Пітер Тейлер заявив у середу на прес-конференції: "Ми знаємо про позицію української влади щодо спостерігачів. Маємо зазначити, що це не відповідає принципам ОБСЄ і підходам ОБСЄ до формування місії для спостереження за виборами. Однак нашим завданням є спостереження за виборами, тому ми будемо чекати, що відбуватиметься, і стежити за тим, як ця ситуація розвиватиметься", – сказав Тейлер.

 

Він додав, що дискусії між офісом БДІПЛ у Варшаві та українською владою з цього приводу тривають.

 

Позицію БДІПЛ/ОБСЄ підтримав спеціальний представник Державного департаменту Курт Волкер.

 

"Це нормально, якщо російські спостерігачі поїдуть на вибори, але під началом БДІПЛ. Жодних ігор. Україні треба довіряти власним демократичним інститутам", – написав Волкер у twitter'і.

 

07.02.2019