Поліція затримала у Львові підозрюваного в організації вбивства атовця "Сармата".

 

Національна поліція затримала у Львові дніпрянина, підозрюваного в організації стеження та вбивства бердянського активіста, волонтера Віталія Олешка (прізвисько "Сармат"). Чоловік переховувався кілька місяців, використовуючи сфальшовану посвідку поліціянта Європолу.

 

Про затримання організатора повідомив начальник кримінальної поліції Національної поліції України В'ячеслав Аброськін на своїй сторінці у Facebook. Олешка розстріляли 31 липня на власному подвір'ї. Підозрювані у виконанні вбивства вже заарештовані.

 

 

"Цього псевдополіцейського Європолу, колишнього бійца «Торнадо», мешканця Дніпра, якого ми підозрюємо в організації саме стеження та вбивства Віталія Олешка, ми затримали сьогодні вночі в ході проведення оперативно-розшукових заходів у Львові. Останні п’ять місяців він ховався у різних областях нашої країни, постійно змінюючи місце проживання", – повідомив Аброськін.

 

Зі слів поліціянта, у "справі Олешка" підозрюваних і затриманих – 11 осіб, але коло причетних іще не замкнене.

 

Як пише "Громадське", затриманого звати Віктор Власюк. Раніше його прізвище як нового фігуранта справи називав і В’ячеслав Аброськін.

 

 

Віктор Власюк брав участь в антитерористичній операції у складі нині розформованого батальйону "Торнадо". У 2015 році звільнився.

 

Як розповів Аброськін у інтерв'ю "Громадському", після звільнення з батальйону Власюк очолив злочинне угруповання Дніпра, до якого ввійшли близько 10 осіб – теж колишні "торнадівці", зокрема і підозрювані у вбивстві Олешка. Йдеться про Артема Матюшина, Миколу Ломаку, Олександра Обухова та Максима Володимиренкова.

 

Утім, Аброськін наголосив, що перед вбивством за "Сарматом" стежила й інша група, теж керована Власюком: "З цього ж угруповання також у місті Дніпро було затримано ще четверо осіб, які також раніше, вже встановлено слідством, виїжджали до Бердянська, організовували візуальне спостереження за Віталієм Олешком і, як ми розуміємо, також готувалися скоїти злочин", – сказав Аброськін. Він не виключив, що справи цього злочинного угруповання і Сармата поєднають в одну.

 

З Власюком, згідно з даними слідства, дуже тісно контактували й інші фігуранти вбивства "Сармата" – а саме підозрювані Євген Бродський та Михайло Сігіда. На їхнє прохання Власюк нібито і визначав членів угруповання, які стежили за Олешком.

 

Віталія Олешка вбили 31 липня у Бердянську. Він був добровольцем батальйону "Донбас", брав участь у боях за Іловайськ.

 

Правоохоронці розглядають три основні версії вбивства Олешка: злочин вчинено особами, які входять до злочинних організацій; убивство через активну громадську діяльність; убивство через підприємницьку діяльність.

 

07.02.2019