Порошенко про план Сайдіка: ООН не служитиме ескортом для ОБСЄ.

 

Президент України Петро Порошенко висловив незгоду з пропозиціями спеціального представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка до імплементації "мінських домовленостей", котрі, зокрема, передбачали проведення місцевих виборів на Донбасі під контролем спільної місії ОБСЄ та ООН.

 

Про це Порошенко заявив під час телевізійного інтерв'ю на телеканалі ICTV, повідомила прес-служба АП.

 

 

 

"Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять суверенітету, територіальній цілісності та незалежності нашої держави", – сказав Петро Порошенко. 

 

Президент зауважив, що подібний справедливий план викладено у "мінських домовленостях", котрі, поскаржився Порошенко, "велика кількість людей критикують, не читаючи".

 

"В мінських домовленостях чітко записано – виведення всіх іноземних військ з території України. І там стоїть підпис Путіна. Виведення всього важкого озброєння і воєнної техніки з території України – назад заберіть в Росію. І там стоїть підпис Путіна. Забезпечення відновлення українського суверенітету і влади на території окупованого Донбасу. Там стоїть підпис Путіна", – перелічив Порошенко. 

 

Президент нагадав, що для створення безпекової компоненти він запропонував у 2015 році використання миротворчого контингенту з мандатом Ради безпеки ООН.

 

"Чому Україна має на це право? Україна є багаторічним учасником миротворчих операцій по всьому світу. І в 2015 році Президента Порошенка ніхто не підтримав. Сказали, що це дорого і нереально. У 2018–2019 роках ми вже маємо підтримку США, Великобританії, Франції. Проведені переговори, принаймні щодо не застосування вето з боку Китаю. Хто проти? Один – країна-агресор РФ", – сказав Президент.

 

"Наголошую, може бути безліч планів, але миротворці ООН не будуть ескорт-сервісом спостерігачів ОБСЄ... Миротворці мають творити мир і мати мандат відповідальності на всій окупованій території. Наявність миротворців означає роззброєння незаконних збройних формувань, виведення іноземних військ, виведення техніки і забезпечення безпекового компоненту", – сказав голова держави.

 

05.02.2019