Ієрархи Православної Церкви України зібралися на перше засідання синоду.

 

Ієрархи Православної Церкви України зібралися на перше з моменту надання автокефалії для Української Церкви засідання Священного синоду. Збори проходять у Будинку митрополита на території Софії Київської. На синоді головує митрополит Київський Епіфаній. У засіданні бере участь почесний патріарх Філарет, котрий позавчора не зміг узяти участь в інтронізації предстоятеля ПЦУ через негаразди зі здоров'ям.

 

 

Інформація про результати засідання наразі недоступна. Отець Іван Сидор, котрий опікується комунікаціями в Православній Церкві, опублікував знимки зі синоду на своїй сторінці у Facebook і порадив чекати оприлюднення синодальних журналістів на офіційному сайті ПЦУ.

 

Як випливає з фотографій із Будинку митрополита, почесний патріарх Філарет сидить по праву руку від Епіфанія. Зліва – владика Макарій, колишній предстоятель Української автокефальної православної Церкви.

 

У синоді також беруть участь митрополит Вінницький і Барський Симеон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Вишгородський Агапіт – загалом 12 ієрархів.

 

Нагадаємо, згідно зі статутом Православної Церкви України, до синоду входить 12 осіб. Троє призначені до церковної ради пожиттєво – Філарет, Макарій, Симеон. Решта членів синоду зазнає ротації щопівроку.

 

Спершу планувалося, що засідання синоду відбудеться раніше – або в день інтронізації Епіфанія, або наступного дня – та збори ієрархів відклали з огляду на стан здоров'я Філарета.

 

05.02.2019