Православну Церкву України офіційно зареєстрували.

 

Київська митрополія Православної Церкви України офіційно зареєструвалася в Україні.

 

 

Відповідні відомості внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

 

Згідно з реєстром, ПЦУ зареєстрована як юридична особа з назвою “Київська митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)". Дата реєстрації – 30 січня 2019 року. Місцем розташування вказано Михайлівський монастир – Київ, вул. Трьохсвятительська, 6.

 

Засновником юридичної особи виступає помісний об'єднавчий собор Православної Церкви України, а органом управління – митрополит Київський і всієї України. Керівник – Сергій Думенко (ім'я митрополита Епіфанія в миру).

 

Директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш розповів: обидві назви – і УПЦ, і ПЦУ – закріплено за автокефальною Церквою.

 

"Ці два терміни будуть вживати як синонімічні, це погоджено з Фанаром безпосередньо", – сказав Юраш під час міжнародної експертної конференції "Юрисдикційний статус Київської православної митрополії в 1686 році: богослов'я, канонічне право та культурно-історичний аспект" у Києві.

 

Юраш нагадав, що 30 січня відбулася реєстрація статуту нової помісної Церкви, а 30 листопада 2018 року було зареєстровано Ставропігію (представництво) Вселенського патріархату в Україні. "Ці дві події підтверджують, що українське православ'я живе в новому вимірі – не тільки в значенні ідентифікації, а й у значенні інституціональному".

 

 

Почесний патріарх Філарет заявив про те, що назва "Православна Церква України" стала наслідком помилкового перекладу, і ствердив, що вона "не наша".

 

31.01.2019