Амбасадор ЄУ в Росії вчинив демарш через арештованих українських моряків.

Таким чином Унія вкотре означила свою позицію щодо інциденту в Керченській протоці.

 

 

Амбасадор Європейської Унії в Росії Маркус Едерер (Markus Ederer) вчинив офіційний демарш перед заступником міністра закордонних справ РФ Олександром Грушком. Зустріч відбулася в середу, 30 січня. Про це повідомило RadioFreeEurope/RadioLiberty.

 

Едерер передав Грушкові ноту ЄУ. Євроунія знову закликала Росію негайно і беззастережно звільнити 24 моряків українського флоту, захоплених разом з трьома військово-морськими кораблями в листопаді минулому року біля Керченської протоки. А також до поважання їхніх прав на юридичний захист та безперешкодний доступ до них консульських працівників. Брюссель також закликав Москву забезпечити доступ пораненим морякам до належної медичної допомоги. Про це повідомила Мая Кочіянчич (Maja Kocijančič) – прес-секретарка глави зовнішньополітичного і безпекового відомства ЄУ Федеріки Моґеріні. 

 

«Посол ще раз наголосив на відомій позиції ЄУ щодо продовження незаконного утримання Росією українських військовослужбовців, як це було обговорено в Декларації Високого представника від імені ЄУ, а також кількох публічних заявах, у тому числі 17 січня», – процитувало слова Кочіянчич радіо RadioFreeEurope/RadioLiberty. Застосування Росією сили 25 листопада минулого року в ноті ЄУ знову названо «неприйнятним».

 

Постійне представництво Росії при ЄУ, своєю чергою, потрактувало зустріч по-іншому. У його заяві наголошено, що обговорювали «ситуацію в Україні в контексті порушення українськими ВМС держкордону Росії в районі Керченської протоки, яке відбулося 25 листопада 2018 року». У Москві зажадали побачити з боку ЄУ «принциповий підхід щодо грубих порушень прав людини, дискримінації національних і мовних меншин, а також проявів неонацизму та антисемітизму в Україні».

 

Нагадаємо, що 25 листопада три українські військові кораблі спробували пройти через Керченську протоку в Азовське море. Росія їм перекрила шлях під Керченською мостом, а коли вони поверталися в Одесу, атакувала кораблі й захопила їх та 24 членів екіпажів. Зараз українців утримують в СІЗО в Москві. РФ висунула їм обвинувачення в «незаконному перетині кордону». Україна і західний світ вважають їх військовополоненими.

31.01.2019