Уряд зобов'язав НАК охопити лічильниками усіх споживачів – безкоштовно.

 

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні в середу зобов'язав НАК "Нафтогаз України" встановити всім українським споживчам безкоштовні лічильники, а також знизив норми споживання газу для тих, хто користується лише газовою плитою і не має лічильника, до 3,29 кубометра місячно на особу.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Володимир Гройсман провадить засідання уряду у середу. Ігор Насалик – крайній праворуч, у картатому

 

Зі слів міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, сумарна вартість встановлення лічильників може обійтися "Нафтогазу" у 2,5 млрд гривень.

 

"Це не безкоштовно. Ці кошти закладають у фінансовий план підприємства. "Нафтогазу" можуть бути зменшені податки на цю частину – це може бути десь 2,5 млрд грн. Але ми прийдемо до того, що нам не потрібні будуть норми споживання", – сказав Насалик.

 

"Встановлювати лічильники будуть підприємства, які мають на це ліцензії, – газопостачальні організації. Але оплачувати лічильники буде НАК "Нафтогаз України", – додав Насалик.

 

Міністр прогнозує, що щомісяця можуть встановлювати 400-500 тис. лічильників. "Такий обсяг освоїти доволі складно. Встановлення будуть проводити на території всієї України", – відзначив він.

 

На початку засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що держава зацікавлена в чіткому обліку газу, "а не так, як сьогодні, коли газовики один на одного списують обсяги газу". "Щоб ніхто нічого не крав, треба зробити облік через лічильники. Я подивився на забезпечення лічильниками українських громадян. Побачив, що ще є домогосподарства, у яких немає лічильників", – констатував Гройсман, додавши, що встановлення лічильників ляже на постачальника газу.

 

"Кінцева мета – щоб у максимально стислі терміни у кожному домогосподарстві був газовий лічильник за рахунок "Нафтогазу". А його витрати ми врахуємо у фінплані", – пояснив прем'єр.

 

Що ж до зменшення норми споживання газу, то Володимир Гройсман пояснив, що норми споживання газу для тих, хто користується лише газовою плитою, де-юре знижуються з 9,8 кубометра до 3,29 кубометра на особу місячно.

 

 

"Ми бачимо обурення від людей, коли вони отримують платіжки за газ із завищеними нормами споживання. Це відбулося внаслідок того, що рішення уряду, яке робило норми об'єктивними та незавищеними, було скасовано у суді. Ми будемо боротися, щоб відстояти правоту, але нам потрібне нове рішення", – пояснив Гройсман.

 

"Було 3,3 кубометра на людину. Чому людина має платити за 9,8? Ми ж розуміємо, що це втричі вище, ніж вона споживає. Ми повертаємося до старих норм. Було 3,3 – стане 3,29. Чомусь у газовому середовищі всі вважають, що на людях треба наживатися. Я і мої колеги категорично проти цього", – відрубав голова уряду.

 

Очільник уряду закликав людей не платити за завищеними нормами. "Платіть той обсяг, який споживаєте, або за нормами, які були скасовані через суд, але сьогодні будуть поновлені", – додав прем'єр-міністр.

 

Раніше Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету Міністрів №203 від 23 березня 2016 року "Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників". Відтак, чинними стали норми споживання газу, встановлені відповідно до постанови КМУ від 8 червня 1996 року №619. Таким чином, якщо у споживача немає лічильника газу, рахунки виставляють за такими нормами: за користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання – 9,8 кубометра газу на місяць на одну людину (замість 3,3 кубометра за нормами 2016 року); за газову плиту без централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 18,3 кубометра (замість 5,4 кубометра); за користування газовою плитою та водонагрівачем водночас – 23,6 кубометра (замість 10,5 кубометра).

 

30.01.2019