СБУ розголосила дані 149 "ваґнерівців", найнятих РФ для війни за кордоном.

 

Служба безпеки України отримала підтвердження, що компанія "кухаря Путіна" Євґєнія Пріґожина фінансує участь "ПВК Ваґнера" у закордонних військових конфліктах. СБУ також опублікувала персональні дані півтори сотні російських найманців, котрі брали участь у конфлікті в Судані, на підставі даних про пасажирів літака, котрий транспортував "ваґнерівців" із РФ до Африки.

 

Про це повідомив голова СБУ Василь Грицак.

 

 

Згідно з даними української спецслужби, російських найманців із озброєнням доправляють до Судану та інших країн регіону авіацією 223-го льотного загону міністерства оборони РФ, а замовником є ТОВ "М Інвест" – комерційна структура Пріґожина.

 

Зокрема, із серпня до грудня 2018 року літаками Ту-154М (бортові номери RA-85041, RA-85155) до Судану, ЦАР та інших африканських країн на ротаційній основі спрямували 1012 найманців.

 

СБУ повідомила, що володіє персональними даними всіх цих "пасажирів". Наразі ж спецслужба опублікувала частину відомостей, зокрема перший список із 149 осіб, які брали пряму участь у придушенні демократичних протестів у Судані на початку 2019 року.

 

"Росія продовжує цинічно брехати, намагаючись виправдати свої злочини, вчинювані по всьому cвіту. Кремль не перестає «горлати», що його збройні підрозділи ГУ ГШ ЗС РФ не захищають диктаторських режимів у Судані, Сирії та не причетні до вбивства журналістів у ЦАР, які намагались пролити світло на їхню «засекречену» діяльність", – обурилися в СБУ.

 

Аналіз паспортних даних понад тисячі співробітників "ПВК Ваґнера" свідчить, що більшість документів для найманців оформлював централізовано у Москві підрозділ Федеральної міграційної служби РФ, який також видавав документи для офіцерів розвідки "Пєтрова" і "Боширова" – виконавців хімічної атаки у Солсбері. При цім номери паспортів кількох сотень "ваґнерівців" відрізняються між собою лише останніми цифрами.

 

 

Результати аналізу свідчать, що понад 90% африканського контингенту найманців у 2014-2015 роках брали участь у воєнній агресії проти України, зокрема, у штурмах Луганського аеропорту та наступі на Дебальцеве, а згодом отримали відрядження до ЦАР.

 

"Серія та номери закордонних паспортів найманців «ПВК Вагнера», а також місце їхнього оформлення ще раз підтверджують – це таємний загін позаштатних вбивць ГУ ГШ ЗС РФ. Залишається лише почути від офіційних осіб РФ, який саме «шпиль» у Судані або ЦАР вони відвідували", – прокоментував голова СБУ Василь Грицак.

 

29.01.2019