Голова "Нафтогазу" відмовився від зарплати до кінця року.

 

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив про намір скерувати на благодійність всі доходи, які він протягом року отримуватиме на своєму посту в державній компанії.

 

Про це він написав на своїй сторінці в мережі Facebook, коментуючи претензії уряду щодо завищеної платні.

 

"На жаль, тема моєї заробітної плати і премій стала політичною: дуже багато політиків-популістів стали її використовувати як інструмент дискредитації реформ і для підвищення власного рейтингу на рік подвійних виборів", – зазначив Коболєв, водночас наголосивши на тому, що ринкові зарплати є обов'язковою умовою якісного управління будь-якою компанією, зокрема й державною.

 

З його слів, результатом надмірної політизації питання зарплат стала недавня спроба уряду втрутитися в питання, які за законом є виключною прерогативою наглядової ради компанії, "по суті, ставлячи під сумнів всю реформу корпоративного управління державних компаній".

 

"Саме тому, з метою зняття цього питання з порядку денного політичних дебатів, я прийняв рішення направляти всі доходи, які отримаю в "Нафтогазі" (заробітну плату, премії та "бонуси") у період з початку лютого і до кінця поточного року, на благодійність", – повідомив він.

 

З його слів, заробіток у рівних пропорціях піде трьом організаціям: "Народний фронт" на підтримку сімей загиблих воїнів, "Повернися живим" на підтримку армії і "Таблеточки" на допомогу дітям з онкологічними захворюваннями.

 

"Окремо хочу звернути увагу на один важливий аспект: моя ситуація дійсно унікальна, і вимагати від керівників інших державних компаній такого ж рішення було б несправедливо. Я дійсно отримав значну суму бонусу після стягнення з "Газпрому" 2,1 мільярда доларів на користь "Нафтогазу". Тому вважаю, що можу собі це дозволити", – додав Коболєв.

 

Як нагадує аґенція УНІАН, 16 січня Кабінет Міністрів України оголосив, що ухвалить рішення про припинення контрактів з діючим менеджментом НАК "Нафтогаз України" з 22 березня і звернеться до спостережної ради компанії щодо перегляду умов виплати захмарних зарплат і премій її керівникам.

 

Минулого року наглядова рада "Нафтогазу" ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді з транзитним контрактом, за рішенням якого "Газпром" має виплатити українській компанії 4,6 мільярда доларів. З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

 

На початку червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій в нинішній час, і звернувся до наглядової ради "Нафтогазу" з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій. Також у липні Кабінет Міністрів заборонив виплату бонусів і винагород в державних компаніях.
 

 

29.01.2019