Мінкультури опублікувало список Церков, зобов'язаних вказати підпорядкованість РФ.

 

Міністерство культури України оприлюднило перелік Церков, яким слід вказувати свою приналежність безпосередньо до Російської православної церкви (РПЦ) або інший зв'язок із країною-агресором.

 

Про це йдеться в офіційному повідомленні, опублікованому в виданні Кабінету міністрів "Урядовий кур'єр".

 

 

Так, Міністерство культури провело релігієзнавчу експертизу щодо назви релігійних організацій і об'єднань, котрі входять до структур релігійної організації, керівний центр якої розташований в державі, яка визнана такою, що здійснила воєнну агресію проти України.

 

Під дію сьомої та восьмої частин статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", згідно з висновком Мінкульту, підпадають релігійні організації (релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади), які діють на території України та входять до складу (є частиною) таких релігійних об’єднань:

 

Руська (Російська) істинно-православна церква (РІПЦ)

Руська (Російська) старообрядницька церква (безпопівська згода) або Древлеправославна поморська церква (ДПЦ)

Українська православна церква (в єдності з Російською православною церквою (УПЦ)

Руська (Російська) древлеправославна церква (РДЦ, Новозибківська згода)

Руська (Російська) православна старообрядницька церква (РПСЦ).

 

"Зазначені організації повинні протягом 3-х місяців внести до свого статуту зміни і подати їх на реєстрацію у встановленому порядку", – йдеться у повідомленні.

 

Міністерство культури також опублікувало перелік релігійних організацій, яким слід внести зміни до статуту. Документ із переліком парафій займає 819 сторінок.

 


УПЦ МП приховує підпорядкованість Росії: в 2015 році на деяких табличках зникла згадка про Москву

 

Верховна Рада ухвалила закон 20 грудня. Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила воєнну агресію проти України, зобов'язана у назві відображати приналежність до такої релігійної організації.

 

УПЦ МП відмовилася виконувати вимоги цього закону й ініціювала скаргу до Конституційного суду.

 

28.01.2019