На вулиці французьких міст у піку «жовтим камізелькам» вийшли «червоні шалики».

Новий рух безпосередньо не підтримує політики уряду, але виступає на захист демократії та інститутів влади.

 

    

                             Лоран Сульє у центрі

 

Перша акція руху «червоних шаликів» (foulards rouges) пройшла у Парижі в неділю, 27 січня. Його учасники протиставляли себе рухові «жовтих  камізельок». Як повідомило французьке міжнародне радіо RFI, демонстрація проти насильства під назвою «Республіканський марш свобод» (Marche républicaine des libertés) зібрала понад 10,5 тисячі осіб (це оцінка поліції, але цілком ймовірно, що людей було більше). Хоча організатори планували, що прихильників прийде значно більше.

 

Демонстрація стартувала від площі Нації. Учасники акції скандували «Так – демократії, ні – революції». Як передають французькі ЗМІ, деякі демонстранти були вбрані у футболки з написами на кшталт: «Я люблю свою республіку» або «Зупинити насильство». Учасники несли прапори Франції і Європейської Унії, багато з них мали на шиї червоні шалики або хустки.

 

Ініціатором акції виступив інженер з Тулузи Лоран Сульє (Laurent Soulié), близький за своїми політичними поглядами до партії «Вперед, Республіко!» президента Франції Емманюеля Макрона. У грудні 2018 року він створив сторінку під назвою «СТОП. Вже досить!» (STOP, Maintenant ça suffit!), коли зрозумів, що рух «жовтих камізельок» не йде на спад. «Це заклик до мовчазної більшості, яка ховається вдома впродовж десяти тижнів», – так прокоментував Сульє суть акції в Парижі. 

 

Як зазначає радіо RFI, «червоні шалики» не підтримують безпосередньо політики французького уряду, але виступають на захист демократії та інститутів влади в країні. Обраний ними символ прийшов з Байонни, де щорічно проводять свято з забігами биків, учасники якого пов'язують навколо шиї червону хустку. Спочатку це був протест проти блокади доріг «жовтими камізельками» в Воклюзі, в департаменті Приморські Альпи. Поступово до руху долучилися мешканці інших реґіонів країни.

28.01.2019