Європейські країни висунули ультиматум Ніколасу Мадуро.

Він повинен без зволікань оголосити позачергові президентські вибори.

 

 

Іспанія, Німеччина, Франція і Велика Британія попередили президента Венесуели Ніколаса Мадуро, що він повинен призначити вибори протягом восьми днів. Інакше вони офіційно визнають опозиційний уряд під проводом Хуана Гуайдо. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Політична криза у Венесуелі загострилася після того, як у середу, 23 січня, 35-річний Гуайдо, котрий обіймає посаду голови Національної асамблеї Венесуели, оголосив себе лідером країни. Національна асамблея стверджує, що фактично посада президента вакантна, оскільки вибори пройшли з порушеннями. Відповідно до конституції це означає, що Гуайдо як глава Асамблеї повинен взяти на себе роль виконувача обов'язків президента.

 

Кілька держав заявили, що підтримують Гуайдо як нового державного лідера. Серед них, зокрема, Сполучені Штати, Канада й кілька країн Латинської Америки. У відповідь на це Мадуро оголосив про спробу перевороту, розірвав дипломатичні відносини зі США і дав американським дипломатам 72 години на те, щоб вони покинули територію Венесуели.

 

Нагадаємо, що Мадуро заступив на другу президентську каденцію на початку січня.  Опозиція бойкотувала торішні вибори президента Венесуели, а також звинуватила Мадуро в фальсифікації голосів.

 

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес написав у Twitter: «У Іспанії є відповідальність перед Латинською Америкою. Ми не намагаємося змінити або скинути уряд – ми хочемо демократії і вільних виборів у Венесуелі». Лідери Франції, Німеччини і Великої Британії – Емманюель Макрон, Анґела Меркель і Тереза Мей – також оприлюднили схожі заяви. Очевидно, це узгоджені між країнами вимоги про вибори у Венесуелі.

 

Члени Ради Безпеки ООН в суботу, 26 січня, проголосували за те, щоби винести на обговорення питання про ситуацію у Венесуелі за пропозицією США.

 

Тим часом військовий аташе амбасади Венесуели у Вашінґтоні Хосе Луїс Сільва оголосив, що більше не вважає Ніколаса Мадуро законним главою венесуельської держави. Про це Сільва заявив у відеозверненні в суботу, 26 січня. Фактично це перший перехід високопоставленого венесуельського військовослужбовця на бік опозиції.

27.01.2019