Після початку протестів до Венесуели прибули російські найманці з «Ваґнера».

Їхнім завданням, передовсім, є охорона президента Ніколаса Мадуро.

 

 

Про те, що до Венесуели на тлі антиурядових протестів прибули бійці приватної військової компанії «Ваґнера» для посилення безпеки президента Ніколаса Мадуро, повідомила інформаційна аґенція Reuters з покликом на три джерела.

 

Перше джерело, близьке до ПВК «Ваґнера», зазначило, що вперше російські найманці прибули до Венесуели напередодні президентських виборів у травні 2018 року. А нова група прибула «недавно».

 

Другий співрозмовник аґенції розповів про невеликі групи найманців, які на даний момент пребувають у Венесуелі.

 

Третій співрозмовник також підтвердив Reuters, що зауважив у Венесуелі російських бойовиків, проте не зміг розповісти, коли вони прибули і яка їхня роль.

 

«Євген Шабаєв, голова комітету Загальноросійського офіцерського зібрання, заявив, що чув, що кількість російських найманців у Венесуелі може становити близько 400 осіб», – подає аґенція. Завдання найманців, як вважає Шабаєв, – захистити Мадуро від спроб опозиції його затримати.

 

За його інформацією, бійці прилетіли до Венесуели на початку цього тижня, за день або два до початку опозиційних протестів. Шабаєв заявив, що спочатку російські найманці прибули на двох чартерних літаках до кубинської столиці Гавани, а потім комерційними рейсами прилетіли до Венесуели.

 

Як пише Reuters з покликом на загальнодоступні дані з відстеження рейсів, за останні тижні у Венесуелі приземлилося кілька російських урядових літаків уряду. Хоча немає доказів того, що вони пов'язані з російськими найманцями.

 

Відомо, зокрема, що російський літак Іл-96 вилетів з Москви до Гавани ввечері 23 січня. За інформацією аґенції, повітряне судно належить підрозділу адміністрації президента Росії.

25.01.2019