Відомі три хедлайнери Leopolis Jazz 2019: Чік Коріа, Кенні Баррон та Snarky Puppy.

 

Організатори Leopolis Jazz Fest назвали трьох хедлайнерів цьогорічного фестивалю, що відбудеться з середи 26 червня по неділю 30 червня.

 

 

29 червня на Leopolis Jazz Fest з проектом "My Spanish Heart Band" виступить уже відомий львів'янам на живо Чік Коріа, один із найуславленіших джазменів світу, віртуоз гри на клавішних, володар 22 премій «Греммі» (номінувався на цю премію 63 рази), піонер ф'южн, провідний виконавець пост-бопу, латинського джазу, фрі-джазу, авангард-джазу, джаз-року.

 

 

Сама назва нового проекту "Групи мого іспанського серця" повертає нас до легендарного альбому 1976 року "My Spanish Heart", вибухової суміші джазового ф'южн і традиційної латинської музики. Власне, новий проект Чіка Коріа об'єднав твори з альбомів "My Spanish Heart" і "Touchstone" (1982).

 

Чік Коріа подарує нам рідкісну можливість наживо почути музику, яка вже стала історією, а також відчути майстерність чудових музикантів бенду, в тому числі й прекрасної танцівниці фламенко.

 

 

28 червня на Leopolis Jazz Fest виступить зі своїм квінтетом Кенні Баррон, легенда джазової історії, американський музикант, композитор, аранжувальник, «найліричніший, — за визначенням Jazz Weekly,— піаніст нашого часу».

 

 

Зі своїм своїм ліричним стилем гри Баррон з'являється у сотнях музичних записів і як лідер, і як акомпаніатор. Його вважають одним із найважливіших і впливових джазових піаністів з моменту епохи бібопу.

 

Кенні Баррон народився 9 червня 1943 року в Філадельфії. Його старшим братом був тенор-саксофоніст Білл Баррона (1927–1989), і в 15 років Кенні Баррон став професійним музикантом. У 1961 році він переїхав до Нью-Йорка, щоби працювати з Джеймсом Муді. А пізніше, в 1962–1964 роках, виступав з Діззі Гіллеспі в США і Європі.

 

Всіх великих джазменів, з якими він співпрацював, неможливо перерахувати. У 60-ті він грав з Діззі Гіллеспі, потім з Фредді Габбардом, Стенлі Таррентіном, Мілтом Джексоном і Бадді Річем. На початку 70-х піаніст працював з Юсефом Латіфом, Роном Картером. У 1980-ті співпрацював з великим саксофоністом Стеном Гетцом і в ці ж роки став співзасновником квартету "Sphere", який виконував музику великого Телоніуса Монка.

 

Перший сольний альбом Кенні Баррон випустив 1973 року і з тих пір випустив яко лідер понад 40 платівок. В 2005 році його ім'я включили до Зали слави американського джазу, він став лауреатом MAC Lifetime Achievement Award та шестиразовим лауреатом премії «Кращий піаніст» Асоціації джазових журналістів. Починаючи з 1992 року, він 11 раз номінувався на премію Ґреммі, хоч жодного разу її не здобув.

 

Kenny Barron Quintet кілька разів міняв склад, останній альбом Concentric Circles у березні минулого року записали Кійоші Кітаґава (бас), Джонатан Блейк (ударні), Майк Родрігес (труба і флюгельгорн), Дейна Стівенс (сопрановий і теноровий саксофон)

 

 

 

26 червня на Leopolis Jazz Fest виступлять Snarky Puppy, володарі трьох премій Ґреммі (Кращий R&B виступ в 2014-му, Кращий інструментальний альбом в 2016-му та 2017 роках).

 

 

Snarky Puppy – це колектив, що нараховує до 25 високопрофесійних молодих музикантів, кожен з яких має сольні проекти, багато з них працюють із такими зірками, як Еріка Баду, Снуп Доґґ, Кендрік Ламар, Ді Енджело. Групу заснував Майкл Леґ у 2003 році, і з тих пір вона випустила більше десяти альбомів.

 

Незмінний лідер і засновник групи, басист, гітарист, композитор, аранжувальник і продюсер Майкл Леґ, випускник джазового факультету Університету Північного Техасу, встиг попрацювати з грандами музики госпел, соул, R&B. На початку кар'єри його ментором був легендарний клавішник Бернар Райт. Майкл Леґ є автором майже всього репертуару групи, кістяк якої складається з 8–12 осіб. Але під час запису альбомів та великих концертів група "роздувається" до розмірів пристойного оркестру з 20–30 музикантів.

 

Групу характеризує глибоке розуміння і дбайливе ставлення до традицій джазу і стилю ф'южн. У їхніх п'єсах можна почути стільки алюзій на класику жанру, наскільки у вас вистачить фантазії і знань цієї класики. Група вміло поєднує традиційні аранжування духових інструментів зі звуками як новітніх, так і напівантикварних синтезаторів, і все це чудово замішано на сучасних танцювальних ритмах. А віртуози інструменталісти широко використовують спотворені до невпізнання звуки електроскрипки і неймовірні імпровізації на різних інструментах.

 

 

 

25.01.2019