Даяна Кролл стала шостим оголошеним виконавцем Leopolis Jazz 2019.

 

 

Організатори Leopolis Jazz Fest назвали вже шість із десяти топових виконавців цьогорічного фестивалю, що відбудеться з середи 26 червня по неділю 30 червня: Чік Коріа (піаніст), Кенні Баррон (піаніст), група Snarky Puppy, Адріен Брендас (піаніст), Етьєн Мбаппе (басист) та Даяна Кролл.

 

 

 

Даяна Кролл виступить увечері в четвер 27 червня, сцена ім.Едді Рознера, після концерту Etienne Mbappe & the Prophets. Це буде її перший виступ в Україні.

 

 

 

Володарка двох премій Ґреммі, Даяна Кролл народилася 1964 року. В сенсі джазової кар'єри з сім'єю їй пощастило. Її батьки були музикантами, батько і мати грали на піаніно, а бабуся була співачкою. Ще чотирирічною дитиною Даяна вперше сіла за піаніно, а незабаром вже намагалася вивчити напам'ять всі записи Фетса Воллера, співаючи їх під власний акомпанемент. Освоюючи класичне піаніно, одночасно грала в шкільних джазових ансамблях. В юнацтві захопилася творчістю Стінга, виконавців R&B і віртуозом піаніно Ахмедом Джамалем.

 

Свій перший професійний концерт Даяна Кролл дала в 15 років. Музична кар'єра Кролл почалася з виступів на вікенди в місцевих барах, де вона виконувала на піаніно джазові стандарти. Після перемоги на джазовому фестивалі у Ванкувері 1981 року отримала стипендію Музичного коледжу в Берклі. Після навчання повернулася в Канаду. Відомі джазмени Рей Браун і Джефф Гемілтон, випадково потрапивши на її концерт і зачарувавшись її співом, переконали дівчину переїхати в Лос-Анджелес

 

До цього вона вважала себе передусім піаністкою, повноцінне ж використання вокалу в її шоу-програмах зробило Даяну Кролл значно популярнішою. Отримавши все можливе на той момент у Лос-Анджелесі, 20-річна Даяна Кролл повертається до Канади, в Торонто, де працює як професійний музикант, піаністка і вокалістка.

 

З 1990 році Даяна знову в Америці, в Бостоні, де записує свій перший альбом "Only Trust Your Heart", випущений GPR аж 1994 роуц. За звук відповідав легендарний продюсер Томмі ЛіПума. Наступний через два роки альбом "All for You" артистка присвятила пам'яті кумира своєї юності Нету Коулу. З цим записом Даяна Кролл була вперше номінована на Grammy. Музичні критики відзначили її блискучу техніку гри, що вирізняється свободою і життєвістю. Впевненістю і шармом наповнені її інтерпретації чужих творів, які Даяна виконує своїм довірливим і теплим голосом.

 

Наступна студійна робота "Love Scenes" (1997) представила Кролл як автора оригінальних балад. Родзинкою стала натхненна інтерпретація композиції Джорджа й Айрі Гершвінів "They can't Take That Away from Me", прикрашена віртуозною грою бас-гітариста Крістіана МакБрайда.

 

Рік за роком Даяна Кролл зростала як натхненна виконавиця, самобутнє композиторка і глибока інтерпретаторка. Найкращим підтвердженням її творчого потенціалу став альбом "When I Look into Your Eyes" (1999), диск більше року був на чолі джазового чарту Billboard. У 2000 році за цей альбом джазвумен стала володаркою Grammy, персональне привітання вона отримала від тодішнього президента США Білла Клінтона. Кролл опинилася на вершині слави, її фото прикрашали обкладинки провідних американських видань – "Vanity Fair", "New York Times", музичного журналу "Jazziz". Її джаз виявився комерційно успішним.

 

Наступний альбом "The Look of Love" (2001) продавався ще краще, потрапив у топ-10 поп-чартів в Америці – безпрецедентний результат для джазової музики.

 

Успіх підтвердив і її наступний реліз – концертний CD "Live in Paris" (2002). За нього вона отримала Ґреммі в номінації "найкращий джазовий вокальний альбом", діставши реноме нової Елли Фітцджеральд.

 

Статус провідної джазової співачки та піаністки сучасності вона зберігає донині. Минулого року вийшов 15-й альбом Даяни Кролл "Love Is Here to Stay", записаний з легендарним співаком Тоні Беннеттом.

 

У Львові в групі Даяни Кролл на тенор-саксофоні буде грати Джо Ловано. Для нього це також перший приїзд в Україну. Для багатьох Джо Ловано – один із провідних саксофоністів сучасності. Володар приголомшливого звуку, автор значної дискографії й учасник багатьох проектів, серед яких робота з Полом Мотяном, Джоном Скофілдом, Джимом Голом, Генком Джонсом, Маккоєм Тайнером і безліччю інших музикантів.

 

Інший учасник групи, унікальний гітарист Марк Рібо, грає музику в діапазоні від фрі-джазу до рок-музики. Часто співпрацює з проектами Джона Зорна, протягом декількох десятиліть є постійним гітаристом Тома Вейтса, грав з Робертом Плантом, Елтоном Джоном, Елвісом Костелло, Норою Джонс та іншими.

 

Роберт Герст також зарекомендував себе – ще з 1980-х – провідним джазовим музикантом (контрабасист, композитор) завдяки роботі в складах Вінтона і Бренфорда Марсаліса, Кріса Ботті, а також сера Пола Маккартні, Чарльза Ллойда і багатьох інших. Він грає на більш ніж 150 різноманітних альбомах. Такі роботи принесли йому ряд престижних премій, серед яких і сім нагород Ґреммі.

 

На ударних гратиме Каррім Ріґґінс, якому вдається поєднувати гру з такими джазовими зірками, як Рой Браун, Малгрю Міллер і Рой Харгрув, та продюсування реп- і R'n'B-артистів.

 

 

 

21.02.2019